Crna kronika

MEDAČKI DŽEP: Željko Sačić: Uhićenja su manipulacija na štetu branitelja

"Zgrožen sam lakoćom uhićenja hrvatskih heroja."

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Željko Sačić, bivši zamjenik zapovjednika Specijalne policije MUP-a izrazio je danas nezadovoljstvo uhićenjem petorice osumnjičenika za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. godine, ocijenivši da je riječ o manipulaciji na štetu hrvatskih branitelja.

"Zgrožen sam lakoćom uhićenja hrvatskih heroja, osobno ih sve poznajem, a znam da je zahvaljujući njima i mnogim drugim pripadnicima 9. gardijske brigade HV-a hrvatski narod ostvario slobodu", izjavio je Sačić novinarima ispred zagrebačkog Županijskog suda. Ocijenio je da su ta uhićenja "sramota za Državno odvjetništvo RH i policiju", dodavši da nigdje u svijetu nije viđeno da se uhićuju osloboditelji zemlje, a "kriminalci koji su pridonijeli ukupnoj situaciji, su na slobodi".

Na novinarski upit je li kao sudionik akcije u Medačkom džepu 1993. vidio ratne zločine, Sačić je rekao da je to bila presudna oslobodilačka akcija i u njoj nije bilo nikakvih elemenata za ratni zločin.

Također je istaknuo da su pripadnici paravojnih postrojba planirali napasti položaje Hrvatske vojske.

"Mi smo njih napali u 6 sati, a oni su imali plan napada u 7 sati", kazao je Sačić, naglasivši da su hrvatske snage tada naišle na jak otpor srpskih paravojnih postrojba te da su svi na području Medačkog džepa bili naoružani.

Sačić ne zna je li se što dogodilo poslije povlačenja Hrvatske vojske, jer su ih, kako je kazao, pripadnici UNPROFOR-a poslije tri dana na silu istjerali van s tog područja.

"Hrvatska istražna tijela nisu mogla obaviti očevid kako bi se utvrdila prava istina što se tamo događalo. To samo znaju kanadski pripadnici UNPROFOR-a i međunarodna zajednica, mi to ne znamo", izjavio je Sačić, upitavši na temelju kojih izvješća i izjava se zaključilo da se tamo dogodio ratni zločin.

Nakon današnjeg ispitivanja petorice uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkome džepu 1993., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) trojicu je pustilo na slobodu.

Zagrebački Županijski sud odredio je poslijepodne jedomjesečni istražni zatvor za dvojicu osumnjičenih da su počinili ratni zločin u Medačkome džepu 1993.

Na području Medačkoga džepa od 9. rujna do 17. rujna 1993., kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim mirovnim snagama, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

medački džep, ratni zločini, željko sačić