Tvrtke

PESIMIZAM: Zalihe u industriji bilježe pad od 17,8 posto u odnosu na 2011.

Na godišnjoj razini, prema siječnju 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju veće su za 6,3 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 18,9 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj na kraju siječnja u odnosu na mjesec prije smanjene su za 11,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kraj siječanja 2011. godine, manje za 17,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja u usporedbi sa prethodnim mjesecom, u rudarstvu i vađenju veće su za 0,7 posto, dok su u prerađivačkoj industriji manje za 12,5 posto.

Na godišnjoj razini, prema siječnju 2011. godine, zalihe u rudarstvu i vađenju veće su za 6,3 posto, dok su u prerađivačkoj industriji smanjene za 18,9 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 79,3 posto, te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 70,1 posto.

Pad zaliha zabilježen je i u proizvodnji duhanskih proizvoda za 17,2 posto, tekstila 19,1 posto, drva i proizvoda od drva 12 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda za 6,1 posto itd.

Rast zaliha na godišnjoj razini zabilježen je u devet djelatnosti prerađivačke industrije, a u najvažnijoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda za 4,2 posto.

Povećane su i zalihe u proizvodnji pića za 32,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja 9,7 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 17,3 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, hrvatska, industrija