A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/grcka-100.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bankovni depoziti u Grčkoj smanjeni su za 70 milijardi eura od 2009. godine | Politika+
Mojbiz

KRIZA: Bankovni depoziti u Grčkoj smanjeni su za 70 milijardi eura od 2009. godine

Takvi iznosi svjedoče o golemom gubitku povjerenja u gospodarstvo koje se u više navrata našlo na rubu stečaja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bankovni depoziti u Grčkoj smanjeni su za 70 milijardi eura od početka krize u 2009., kazao je grčki ministar financija u razgovoru za tamošnju televizijsku postaju.


Takvi iznosi svjedoče o golemom gubitku povjerenja u gospodarstvo koje se u više navrata našlo na rubu stečaja.

Evangelos Venizelos izjavio je da je svega 16 milijardi eura od ukupnog iznosa povučenog iz grčkih banaka prebačeno u inozemstvo, i to najvećim dijelom u Veliku Britaniju. Ostatak je uglavnom potrošen jer su kućanstva i kompanije učestalo posezali za ušteđevinom ili su građani podizali novac kako bi ga imali pri ruci i pripremili se za najgori mogući scenarij - bankrot Grčke ili izlazak zemlje iz eurozone, kazao je.

"Da je u bankama, taj bi novac bio iskorišten za kreditiranje kompanija, pokretanje gospodarstva i rješavanje problema visoke nezaposlenosti", kazao je Venizelos u razgovoru za televizijsku postaju Antenna Televison.

Istaknuo je važnost obnove povjerenja kako bi se potaknulo vraćanje novca u banke, ustrajući na tome da će novi paket pomoći i zamjena obveznica koji imaju za cilj smanjiti ukupan teret grčkih dugova ojačati financijski sektor.

Grčka će ovaj tjedan saznati u kojem će postotku privatni vjerovnici sudjelovati u postupku zamjene obveznica, ključnom dijelu paketa pomoći bez kojeg bi zemlja mogla otići u stečaj.

"Mnogo milijardi drži se kod kuće, u madracima ili ladicama", kazao je ministar, aludirajući na povučene depozite iz banaka. "Ostatak je, dakako, utrošen na plaćanje poreza, svakodnevni život obitelji i preživljavanje kompanija".

Dvije godine oštrih mjera štednje, uključujući smanjenje plaća i mirovina i povećanje poreza u više navrata kako bi se osigurale milijarde eura spasonosnih zajmova, gurnule su grčko gospodarstvo u tešku recesiju. Stopa nezaposlenosti premašila je 20 posto, bez posla je gotovo polovina mladih, tisuće malih kompanija zatvoreno je a mnoge obitelji preživljavaju od onog što im je preostalo od ušteđevina.

Zbog vjerojatnosti odlaska Grčke u stečaj i u konačnici izlaska iz eurozone mnogi su povukli depozite u bankama kako bi ih čuvali drugdje, u inozemstvu ili kod kuće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gospodarstvo, eurozona, kriza, grčka