A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/jadranka-kosor-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor reagirala na pismo splitske HDZ-ovke Sanje Bilač: Nije ga pisala sama! | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: Jadranka Kosor reagirala na pismo splitske HDZ-ovke Sanje Bilač: Nije ga pisala sama!

'Pisma potpore koje dobivam, primjerice od američke državne tajnice Hillary Clinton, ne završe na naslovnim stranicama medija.'

Piše: PolitikaPlus

Klub zastupnika HDZ-a danas se usprotivio najavama vladajuće Kukuriku koalicije da će izmijeniti Poslovnik rada Hrvatskog sabora ocjenjujući kako bi ukidanje instituta ispravka netočnog navoda bilo korak unatrag i udar na parlamentarnu demokraciju.

HDZ smatra da najave izmjena saborskog Poslovnika vode sprječavanju govora zastupnika, a neprimjerenim ocjenjuju da ih najavljuju ministri u vladi ističući kako o tome jedino može raspravljati Predsjedništvo Sabora.

Takve najave, kazala je na konferenciji za novinare u Hrvatskome saboru predsjednica stranke i saborskog Kluba HDZ-a Jadranka Kosor, možemo staviti u kontekst polakog, korak po korak, ali sigurnog urušavanja parlamentarne demokracije.

 

HDZ smatra da najave izmjena saborskog Poslovnika vode sprječavanju govora zastupnika, a neprimjerenim ocjenjuju da ih najavljuju ministri u vladi ističući kako o tome jedino može raspravljati Predsjedništvo Sabora.

"Dužnost je svakog saborskog zastupnika da govori. Zastupnik mora imati pravo ispraviti netočni navod, govoriti o lažima ako one dolaze s bilo koje strane", poručila je Kosor i naglasila da će se HDZ zalagati za jačanje parlamentarne demokracije te dostojanstva i ugleda Sabora.

"Ako od te institucije ne ostane ništa u smislu dostojanstva onda ćemo zaista biti u velikom problemu", rekla je.

Istaknula je kako upravo stoga ne pristaju na kvalifikacije ministra u Vladi, a dojučerašnjeg saborskog zastupnika, Željka Jovanovića koji je, kako je rekla, Sabor kvalificirao kao "kokošinjac".

Ako se govori o urušavanju digniteta Sabora onda je upravo današnji ministar svojim istupima, vrlo često govorima mržnje i neargumentiranim raspravama tome pridonio, poručila je i dodala da je HDZ kao oporbena stranka pokazao da zna raspravljati tako da nikoga ne uvrijedi, argumentima, čuvajući dostojanstvo Sabora.

Uz Kosor na konferenciji su bili i potpredsjednici Kluba HDZ-a Davorin Mlakar i Josip Salapić koji su naglasili da je saborsko Predsjedništvo jedino mjesto na kojem se može razgovarati o izmjenama Poslovnika.

"Neozbiljno je i neprihvatljivo da sa stranačkih konvencija dobivamo ideje o tome kako će izgledati dokumenti na kojima Sabor temelji svoje poslovanje", rekao je Mlakar.

Salapić nevjerojatnim smatra da predstavnik izvršne vlasti, ministar Željko Jovanović "sa SDP-ovog vikend kružoka" najavljuje izmjene rada predstavničkog tijela - Sabora. Jovanovića treba podsjetiti da Vlada proizlazi iz Sabora i ako itko treba najaviti promjene Poslovnika to je trebao predsjednik Sabora Boris Šprem koji se, kazao je Salapić, od početka poprilično ne snalazi u načinu vođenja saborskih sjednica.

"Najava da šutimo i ne govorimo u Saboru za nas je nešto što odgovara samo SDP-u - a to je partija, jednostranačje i jednoumlje. To je za HDZ prošlost", rekao je i dodao da se HDZ protivi i najavi produljenja trajanja saborske sjednice na svih pet radnih dana u tjednu. "Posao zastupnika nije samo rad u Saboru nego i brojne obveze u izbornim jedinicama i kontakti s biračima", kazao je.

Kosor nije htjela, na upit novinara, komentirati otvoreno pismo vijećnice HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću Sanje Bilač koja je zatražila ostavku predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.

"Ne bih komentirala pisma gospođe, niti bilo koga drugoga, nije ga napisala sama", rekla je Kosor dodajući da pisma potpore koje dobiva, primjerice američke državne tajnice Hillary Clinton, ne završe na naslovnim stranicama medija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, hdz, sanja bilač, jadranka kosor, sabor