Turizam

TURIZAM: Veljko Ostojić poziva njemačke investitore i turiste u Hrvatsku

Trenutno je u Njemačkoj bukirano oko 40 posto ukupnih godišnjih organiziranih putovanja u Hrvatsku.

Piše: P/H


U iduće dvije godine putem međunarodnih natječaja planira se provesti privatizacija preostalih 13 turističkih tvrtki u državnom vlasništvu te potaknuti green i brownfield investicije u hrvatskom turizmu na državnom zemljištu odnosno u sklopu tri važna projekta.

Ministar turizma Veljko Ostojić sa međunarodne turističke burze ITB u Berlinu pozvao je danas njemačke investitore i turiste u Hrvatsku koja ima što ponuditi posebno u svjetlu novih mjera Vlade za poticanje ulaganja i ovogodišnjih investicija u poboljšanje kvalitete turističke ponude od 1,5 milijardi kuna.

Ministar Veljko Ostojić takav poziv uputio je s današnje hrvatske konferenciji za medije u sklopu ITB-a, kojoj je prisustvovalo više od 50 stranih novinara, kao i tijekom dopodnevnog posjeta njemačkom parlamentu gdje se susreo s predsjednikom njihovog Odbora za turizam Klausom Brahmingom s kojim je dogovorio da će na jesen njemački parlametarci doći u posjet Hrvatskoj.

Ministar Ostojić na konferenciji za novinare je istaknuo da će se ovog mjeseca donijeti novi zakon o poticanju ulaganja koji će, uz ostalo, obuhvatiti i poticanje ulaganja u smještajne objekte te zadužiti konkretnu osobu za određene važne investicije.

Najavio je i da se u iduće dvije godine putem međunarodnih natječaja planira provesti privatizacija preostalih 13 turističkih tvrtki u državnom vlasništvu te potaknuti green i brownfield investicije u hrvatskom turizmu na državnom zemljištu odnosno u sklopu tri važna projekta. To su pretvaranje vojnih objekata u hotele iz sklopa portfelja kojima sada upravlja državna tvrtka Club Adriatic, projekt Brijuni Rivijera za što je natječaj u tijeku, te projekt Park Privlaka na dubrovačkom području.

Uz to, investitorima u turizam će pogodovati i nulta porezna stopa na reinvestiranu dobiti, kao i smanjenje stope PDV-a za turizam na 10 posto od početka iduće godine. Izuzetno važnim za turistički napredak označio je i ulazak Hrvatske u EU početkom srpnja 2013., jer će to olakšati putovanja iz Europe te uz mogućnost povlaćenja sredstava iz EU fondova zasigurno donijeti viši standard hrvatskoj ponudi.

Za buking na njemačkom tržištu, koji je za sada u dvoznamenkastom porastu u odnosu na isto vrijeme prošle godine, kazao je kako očekuje da će se s vremenom malo 'otopiti', ali je i uvjeren u dobre rezultate s tog za Hrvatsku najvažnijeg tržišta te da bi se ove godine moglo i premašiti lanjskih 1,6 milijuna dolazaka Nijemaca.

Trenutno je u Njemačkoj bukirano oko 40 posto ukupnih godišnjih organiziranih putovanja u Hrvatsku, a kako dvije trećine Nijemaca dolazi individualno još nas čeka veliki posao za ovu sezonu, kazao je.

Predstavljajući hrvatsku turističku ponudu na konferenciji za medije v.d. direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić kazao je da se od ukupnih ulaganja u izravne ovogodišnje marketinške aktivnosti hrvatskog turizma od 25 milijuna eura na njemačkom tržištu ulaže pet milijuna eura, što je isto kao lani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Veljko Ostojić, Klaus Brahming