A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/krletka%20kerempuh.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dolenčić se ugledao na 'Paradu': Režirao komediju koja sukobljava dva svijeta | Politika+
Kultura

KEREMPUH: Dolenčić se ugledao na 'Paradu': Režirao komediju koja sukobljava dva svijeta

Radnje 'Krletke' se vrti oko homoseksualaca i konzervativaca.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstava "Krletka" francuskog glumca, redatelja i dramatičara Jeana Poireta, premijerno će se izvesti 10. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji Krešimira Dolenčića.

 

Jean Poiret napisao je "Krletku" 1973. i iste godine predstava je praizvedena u Parizu. Sam pisac igrao je glavnu ulogu, a predstava mu je osigurala svjetsku slavu.


"Krletka" spada u vrhunce žanra bulevarske komedije i kao takva pruža intrigantan zaplet, obilje zabuna i slikovite karaktere, ističe se u najavi predstave. Radnja se vrti oko sina homoseksualnog para koji organizira upoznavanje svojih očeva s konzervativnim roditeljima buduće supruge.Kerempuhova "Krletka" prostor je igre koji je zarobio doista različite ljude, s nespojivim moralnim, svjetonazorskim i političkim uvjerenjima. Želja sina da mu se očevi predstave kao normalna obitelj dovodi do neizbježnih i smiješnih komplikacija koje pokazuju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav.


Radnja se vrti oko sina homoseksualnog para koji organizira upoznavanje svojih očeva s konzervativnim roditeljima buduće supruge.

Tema je atraktivna za preispitivanje društvenih tabua, kazao je redatelj Krešimir Dolenčić. "U ksenofobnom i netolerantnom svijetu svako je preispitivanje dogmi - rodnih, vjerskih, političkih ili nacionalnih, dobrodošlo, posebno ako se to radi kroz komedije", kaže Dolenčić koji drži da se trebamo što više smijati kako bi tabui i dogme što prije nestali.


"U predstavu smo uključili i publiku, lokalizirali smo ju svojim imenima te ubacili hitove iz 80-tih", najavio je Dolenčić koji je otkrio tek da ima dosta pjesama Gabi Novak i Marka Novosela.


U predstavi glume: Željko Koenigsknecht, Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Borko Perić, Velimir Čokljat, Maja Posavec, Filip Detelić, Edo Vujić, Branka Trlin, Ana Maras i Linda Begonja.Prijevod potpisuje Vladimir Gerić, scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimograf Neven Mihić, koreograf Dinko Bogdanić, a glazbenu obradu napravili su Zvonko Presečki i Mario Mirković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krletka, predstava, kerempuh