A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-sabor-108.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

PUHOVSKI: Demokracije u HDZ-u nema! GJENERO: HDZ, kao i ostale stranke, funkcionira kao vojska! | Politika+
Hrvatska

STRANKE: PUHOVSKI: Demokracije u HDZ-u nema! GJENERO: HDZ, kao i ostale stranke, funkcionira kao vojska!

'SDP je korak ispred svih.'

Piše: Ivan Klarić

Fantomski birači koji sudjeluju u pokušaju izbornih prevara, izbacivanje člana stranke zato jer je kritizirala predsjednicu pa i fizički sukobi.

 

PUHOVSKI: Demokracija u HDZ-u je moguća, ali to ide jako teško. Takvo stanje nije samo zbog HDZ-a nego i činjenice što je bitka za demokraciju i demokratski načun funkcioniranja dosta teško trajala i u državi. Jednostavno, takva je kultura bila u državi, pa se po tom principu upravljalo i strankama.

To su vijesti koje su ovoga tjedna obilježile Hrvatsku demokratsku zajednicu. Premda su mnogi bili uvjereni kako će većim brojem kandidata za predsjednika stranke, HDZ krenuti u proces pune demokratizacije, tome nije tako.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da demokracije u HDZ-u nema i da će bitka za demokratski način funkcioniranja te stranke trajati još puno godina.

- Demokracija u HDZ-u je moguća, ali to ide jako teško. Takvo stanje nije samo zbog HDZ-a nego i činjenice što je bitka za demokraciju i demokratski načun funkcioniranja dosta teško trajala i u državi. Jednostavno, takva je kultura bila u državi, pa se po tom principu upravljalo i strankama. I premda svi u HDZ-u tvrde da žele demokraciju u stranci, stvarnost ipak govori da će do toga jako teško doći.Naprosto, to je proces koji će još neko vrijeme trajati, ističe Puhovski napominjujući da je kandidatura više ljudi za mjesto predsjednika stranke tek početak bitke za demokraciju u HDZ-u.

 

GJENERO:  Izbacivanje Sanje Bilač zbog kritika na račun Jadranke Kosor je izvan svake pameti!

- I da se razumijemo, takva situacija nije samo prisutna u HDZ-u. Tako je u gotovo svim strankama, osim u SDP-u koji je ipak otišao korak dalje, naglašava Puhovski.

S druge strane, Davor Gjenero ističe da je i sama pomisao izbacivanje splitske HDZ-ovke iz stranke zbog toga što je iznijela mišljenje suprotno vrhu stranke, izvan svake pamete.

- Takve stvari se nikako ne bi smjele događati. To nikako nije dugoročno dobro za HDZ, ističe Gjenero i dodaje

- Demokracija u strankama je uvijek upitna. Sve političke stranke djeluju na razini discipliniranja članstva, zapravo više kao vojska gdje svi slušaju onog koji ima najveću moć i podršku, kaže Gjenero.

No, ističe, činjenica da je u utrci za predsjednika HDZ-a više kandidata je svakako dobra vijest jer znači da počinje proces koji do sada u toj stranci nije bio prisutan.

- To je svakako naznaka da neka demokracija ipak postoji i da će ojačati. No, izbacivanje članova koji misle ili govore suprotno od vrha stranke ili u ovom slučaju predsjednice HDZ-a je svakako korak unatrag i, ponavljam, dugoročno šteti HDZ-u, na kraju će Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

žarko puhovski, davor gjenero, jadranka kosor, hdz