A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/studenti%20vern.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstavljen projekt e-učenja hrvatskog kao inog jezika | Politika+
Zagreb

SVEUČILIŠTE: Predstavljen projekt e-učenja hrvatskog kao inog jezika

E-poučavanje hrvatskog jezika omogućava učenje hrvatskog na daljinu pomoću sustava za e-učenje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

E-učenje hrvatskog kao inog jezika, strateški projekt koji doprinosi očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta te promicanju hrvatskoga jezika i kulture u inozemstvu, predstavljen je danas na Sveučilištu u Zagrebu koje ga je pokrenulo zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika (HMI) i Sveučilišnim računskim centrom SRCE.

 

Tečaj e-učenje posebno je važan za studente koji dolaze kroz mobilnost, kazala je Turković ocjenivši da su strani studenti naši najbolji ambasadori. Važan je i za djecu naših iseljenika kao i za nastavnike koji poučavaju u inozemstvu i kojima zbog prirode posla nedostaje kontakt s hrvatskim jezikom, istaknula je.

E-poučavanje hrvatskog jezika omogućava učenje hrvatskog na daljinu pomoću sustava za e-učenje. Namijenjeno je osobama koje nisu u mogućnosti pohađati klasični tečaj jezika, odnosno, strancima, djeci i potomcima hrvatskih iseljenika, posebno budućim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Ksenija Turković pozdravila je projekt na kojemu se radi od 2009., ocjenivši ga značajnim za Hrvatsku jer povećava mogućnost širenja hrvatskog jezika.

Tečaj e-učenje posebno je važan za studente koji dolaze kroz mobilnost, kazala je Turković ocjenivši da su strani studenti naši najbolji ambasadori. Važan je i za djecu naših iseljenika kao i za nastavnike koji poučavaju u inozemstvu i kojima zbog prirode posla nedostaje kontakt s hrvatskim jezikom, istaknula je.

Katarina Fuček, ravnateljica HMI koja je idejni pokretač projekta, osvrnula se na potrebu učenja hrvatskog kao inog jezika u hrvatskih iseljenika, istaknuvši kako za tim postoji želja i potreba. U projekt nisu uložena tolika sredstva u odnosu na ono što se njime dobiva, ocijenila je.

Lidija Cvikić s Učiteljskog fakulteta, koja je stručna savjetnica projekta e-učenja HiT-1, predstavila je taj projekt koji su zajednički 2009. pokrenuli Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar SRCE, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao prvi projekt takve vrste za hrvatski jezik u Hrvatskoj.

Osnovni cilj projekta bio je omogućiti učenje hrvatskoga kao inoga jezika osobama koje nisu u mogućnosti pohađati klasični tečaj jezika. Od rujna 2011. tečaj HiT-1 provodi se redovito, a traje 12 tjedana, što uključuje 25 sati izravne nastave s lektorom. Tečaj je do sada je pohađalo 17 polaznika s pet kontinenata. Novi ciklus tečaja započinje 2. travnja, a prijave su otvorene do 19. ožujka.

Sveučilište organizira i individualnu e-nastavu Hej za polaznike čija je razina znanja hrvatskoga jezika iznad početničke. Nastava se održava pomoću Webinara ili Skypa u paketima od 10 sati, pri čemu je vremensko ograničenje održavanja nastavnih sati određeno na tri mjeseca.

Financijsku potporu projektu pružili su ministarstva znanosti i kulture, HMI te Grad Zagreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište u zagrebu, e-učenje, zagreb