Zagreb

DAN ŽENA: Gradonačelnik Milan Bandić podijelio ruže povodom Dana žena

Ovaj današnji dan je dobro napravljen, ali žene zaslužuju pažnju svih 365 dana u godini", rekao je Bandić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava danas, 8. ožujka, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno je na Trgu bana Josipa Jelačića Zagrepčankama podijelio dvije tisuće ruža i poželio im da svaki dan bude njihov dan.

"Ovaj današnji dan je dobro napravljen, ali žene zaslužuju pažnju svih 365 dana u godini", rekao je Bandić dodavši da je njegov moto "voljeti i biti voljen". Istaknuo je da je svojoj supruzi povodom današnjeg dana darovao buket crvenih ruža, ali, istaknuo je, "najveći dar sam joj ja".

Na novinarsko pitanje smatra li da su žene u Hrvatskoj u ravnopravnom položaju s muškarcima, gradonačelnik je odgovorio da je u njegovoj obitelji omjer dva naprema jedan za žene i on ih sluša, a i na poslu služi, dodao je. "Za mnom, a ne naprijed", poručio je gradonačelnik dodavši da svojoj supruzi pomaže u svakodnevnim poslovima.

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine, a toga dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u SAD-u .

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do prosvjeda zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu ustanovljen je 'Međunarodni dan žena' na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Na zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati tridesetih godina 20. stoljeća dijelom zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, šezdesetih godina ponovno su ga počele slaviti feministice, a 1975. godine UN su i službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan žena, milan bandić, zagreb