A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrt.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HRT: Ukidamo redakcije za kulturu, školstvo i manjine! Ministarstvo: Za to nema opravdanja! | Politika+
Hrvatska

MEDIJI I KULTURA: HRT: Ukidamo redakcije za kulturu, školstvo i manjine! Ministarstvo: Za to nema opravdanja!

'Time bi se bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministarstva kulture te znanosti, obrazovanja i sporta ustvrdila su danas da predložena ukidanja redakcija za kulturu, školstvo te za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) nemaju opravdanja jer bi se time bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije.

"Time bi se bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo dnevno informiranje javnosti o tim sadržajima."

Pritužbe na predloženi Pravilnik o unutarnjem ustroju HRT-a, kojim se unutar Informativnog programa ukidaju redakcije za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Ministarstvu kulture uputili su predstavnici novinara i sindikata HRT-a.

Uzimajući u obzir programske i druge obveze HRT-a utvrđene Zakonom o HRT-u takve izmjene nemaju opravdanja, stoji u priopćenju kojeg su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Time bi se, kažu, bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo dnevno informiranje javnosti o tim sadržajima.

U ministarstvima vjeruju da nije potrebno isticati da je člankom 9. Zakona o HRT-u, koji predstavlja temeljnu odrednicu misije javne televizije, određeno da javne usluge HRT-a u smislu toga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavanju demokratske, socijalne, ekološke, kulturne potrebe hrvatskoga društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost.

Posebno su, kažu, iznenađeni da se općim aktom kulturna redakcija, kao i niz drugih redakcija, marginalizira unatoč činjenici što je kulturna i obrazovna funkcija javne televizije u samim osnovama njezinog postojanja. Smatramo da svrsishodnost najavljenih promjena treba preispitati, kako ne bi došlo u pitanje ostvarivanje programskih zadaća koje su propisane Zakonom o HRT-u, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Željko Jovanović, Andrea Zlatar Violić, htv, hrt