A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay_pride.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagreb okrenuo leđa Povorci ponosa, aktivisti poručuju: Održat ćemo je bez obzira na sve! | Politika+
Zagreb

ZAGREB PRIDE: Zagreb okrenuo leđa Povorci ponosa, aktivisti poručuju: Održat ćemo je bez obzira na sve!

Zagreb će tako biti jedini europski grad koji ne podržava Povorku.

Piše: Vanja Deželić

Prema rezultatima financiranja javnih potreba u kulturi Grada Zagreba udruga Zagreb Pride po prvi puta u deset godina nije dobila sredstva potrebna za organiziranje Povorke ponosa! Što je još gore, od Grada nisu dobili nikakvo objašnjenje, iako je praksa prošlih godina bila da se komunicira o svim aktivnostima.

Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport odobrio je financiranje nekih od projekata udruzi Zagreb Pride, što je još više začudilo jer zna se kako je upravo Parada ponosa ključni segment borbe za prava lezbijki, gay osoba, biseksualaca i transrodnih osoba.

- Da, to je točna informacija. Poslali smo upit u Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, ali nikakav odgovor nismo dobili, nikakvo objašnjenje. Paradoks je u tome što su nam odobrili neke projekte u vrijednosti od 15 tisuća kuna, ali nisu i onaj najbitniji, a to je Pride - rekao nam je koordinator za anti-diskriminaciju i javno zagovaranje Marko Jurčić.

MARKO JURČIĆ: Cijeli program Povorke ponosa traje četiri dana i košta između 80 i 110 tisuća kuna. Moram napomenuti i kako smo mi sve svoje obveze kroz sve ove godine obavljali na vrijeme i s punom predanošću, ali isto ne možemo reći i za Grad

Dodao je i kako od Grada nisu dobili sav novac posljednje dvije godine, a riječ je o deset tisuća kuna.

- Cijeli program traje četiri dana i košta između 80 i 110 tisuća kuna. Moram napomenuti i kako smo mi sve svoje obveze kroz sve ove godine obavljali na vrijeme i s punom predanošću, ali isto ne možemo reći i za Grad. Iako smo imali problema u prošlosti, ovo nas je ipak neugodno iznenadilo - tvrdi Jurčić.

Pod time ne misli na novac već političke konotacije.

- To je loša poruka, svi veliki gradovi podržavaju Povorku ponosa jer time staju iza osoba koja se bore za svoja temeljna ljudska prava. Zagreb je to činio, ali ove godine je odlučio to ne učiniti bez ikakva objašnjenja, a to je ono što nas najviše brine - kaže i napominje kako su do ove godine imali uspješnu komunikaciju s Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i sport.

Hoće li se Pride bez obzira na sve ipak održati?

- U to nema sumnje, Pride će se sigurno održati, ali sigurno neće dobro odjeknuti diljem Europe i svijeta činjenica da Zagreb nije stao iza nje. Da se razumijemo, svjesni smo financijske situacije u zemlji i spremni smo na odricanja. Zato poručujemo, odreći ćemo se svih projekata i svih aktivnosti za Pride. To je naš glavni događaj, događaj koji je toliko toga promijenio i svega ćemo se odreći, ali toga ne.

Kako ćete financirati Pride bez pomoći Grada?

- Kao i svih ovih godina, uz pomoć stranih donacija. Primjerice, prošle godine je naš ukupni budžet bio 400 tisuća kuna i u proračun smo dali kroz poreze, zamjenu deviza i sva ostala davanja više nego što smo dobili od Grada i države - objašnjava Jurčić i time daje do znanja koliko su neznatna davanja za promociju, aktivnosti i projekte LGTB zajednice.

A sad im se 'reže' i to malo što imaju, ali Povorka ponosa se ne zove tako bez razloga, održat će se na bilo koji način.

- Nakon Povorke ponosa u Zagrebu prošle godine postali smo svjesni ogromnog pomaka i moramo nastaviti tim smjerom. Neće nas zaustaviti ovaj problem, ali on samo potvrđuje činjenicu kako Zagreb ne dodjeljuje novac na transparentan način - zaključuje Jurčić.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb pride, zagreb, LGTB, gay, marko jurčić