Zagreb

PROBLEMI: Od 3000 objekata osobama s invaliditetom pristupačno pola

Podatci su to iz danas predstavljene publikacije "Grad Zagreb - pristupačan osobama s invaliditetom" koja sadržava popis sa snimkama javnih objekata i površina s obzirom na pristupačnost osobama s invaliditetom.

Piše: PolitikaPlus

Od tri tisuće javnih objekata i površina u Zagrebu osobama s invaliditetom pristupačno je gotovo pola (49 posto), djelomično 22 posto, a nepristupačno im je 29 posto.

Od 962 zdravstvena objekta njih 487 (51 posto) je pristupačno, 166 (17 posto) ih je djelomično pristupačno, a 309 (32 posto) nepristupačno. Od 68 bolnica s klinikama pristupačno je njih 59, djelomično pristupačno šest, a nepristupačno njih tri. Od 11 ureda za socijalnu skrb njih četiri su potpuno nepristupačna, a od 41 fakulteta 15 ih je nepristupačno. Od 79 srednjih škola nepristupačno je 46, od 119 osnovnih škola nepristupačno je 45, a od 186 vrtića nepristupačno je njih 50.

Podatci su to iz danas predstavljene publikacije "Grad Zagreb - pristupačan osobama s invaliditetom" koja sadržava popis sa snimkama javnih objekata i površina s obzirom na pristupačnost osobama s invaliditetom.

Publikacija je ponajprije izrađena za osobe s invaliditetom, a namijenjena je svim Zagrepčanima i onima koji posjećuju grad. Obuhvaća snimku javnih površina i objekata, uslužno-turističku ponudu te sportsko-rekreativne objekte. Sadržava i informacije o temeljnim zakonskim propisima, njihovoj provedbi i ostvarivanju prava iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, mirovinskog osiguranja, rada, zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije, obrazovanja, sporta i rekreacije te kulture i prometa. U publikaciji je i popis s adresama i kontaktima udruga i organizacija za pomoć osobama s invaliditetom te korisne informacije.

Pomoćnica pročelnice za osobe s invaliditetom Marinka Bakula-Anđelić rekla je kako je na naslovnici publikacije slika paviljona na Zrinjevcu kao simbola grada Zagreba, koji nije prilagođen osobama s invaliditetom, ali se nadaju da će pronaći način da ga prilagode. Publikacija je izdana i na CD-u pa se može distribuirati svim zainteresiranima.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je kako se mora osigurati novac da se i ono što još nije pristupačno osobama s invaliditetom učini pristupačnim. Rekla je da ta pozitivna rješenja grad Zagreb treba prenositi i u druge sredine u Hrvatskoj.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je kako se u Zagrebu, za razliku od drugih gradova u Hrvatskoj i regiji, dosta učinilo u vezi s pristupačnosti osobama s invaliditetom, ali još ima mnogo posla te je "u tom procesu najvažnije slušati, uvažavati, ali i razumjeti".

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević drži kako, unatoč mnogobrojnim uspješno ostvarenim projektima i programima, jedan dio gradskih sadržaja i programa još nije dostupan za sve građane. Dodala je kako se grad Zagreb sustavno brine posebice o najranjivijim skupinama, među kojima su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju.

Publikaciju je izdao Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

osobe s invaliditetom, zagreb