Kultura

ALBUM TJEDNA: BILL CALLAHAN Dream River ★★★★★

Smogovi albumi znali su biti traumatično glazbeno iskustvo, pogotovo oni snimljeni prema najnižim mogućim lo-fi standardima, dok je Bill Callahan nešto poput reinkarnacije legendarnog Freda Neila.

Piše: Ivan Hrstić

........
....


BILL CALLAHAN
Dream River

Drag City, 2013.Dream River četvrti je album objavljen pod imenom Billa Callahana, ali kad uračunamo one koje je objavio pod imenom Smog -v eć petnaesti, počev od 1990. No, dok je Smog bio u samonametnutom izgnanstvu iz masovnih medija, Bill Callahan se sve više probija na mainstream glazbene ljestvice .

Smogovi albumi znali su biti traumatično glazbeno iskustvo, pogotovo oni snimljeni prema najnižim mogućim lo-fi standardima, dok je Bill Callahan nešto poput reinkarnacije legendarnog Freda Neila, kako prema glasu, tako i prema glazbi koju stvara. Transformacija Smoga u Callahana dogodila se par godina nakon Neilove smrti (iako je, naravno, do njegovog fizičkog nestanka s glazbene scene došlo tri desetljeća prije.


Dream River zamišljen je kao album za kasnonoćno slušanje i opuštanje, "zadnja ploča koju ćete staviti prije odlaska u krevet, negdje oko ponoći", kao što objašnjava sam Callahan. U tome savršeno uspijeva, iako je cijena toga početni dojam da se radi o njegovom dosad najkomercijalnijem i najpitkijem, pa stoga i najkompromisnijem albumu.

No, nakon više slušanja, zavlači se duboko pod kožu, baš kao i Apocalypse, njegovo remek djelo iz 2011.

Nemojte zbog ovog opisa pomisliti da se radi o pukom albumu za uspavljivanje. Pjesme su i dalje širokog dinamičkog raspona, ali u njima nema ništa što bi zaparalo uho, a  Callahanov bariton može se satima slušati bez napora.


★★★★★ Nipošto ne propustiti!

The Sing >>
Javelin Unlanding >>
Small Plane >>
Spring >>
Ride My Arrow >>
Summer Painter >>
Seagull >>
Winter Road >>


GODIŠNJI PREGLED

100 NAJBOLJIH ALBUMA U 2013. I 300 onih koji to nisu >>


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fred neil, dream river, smog, bill callahan