A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podravka-082.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Čelnici MOL-a svjedočili o davanju jamstva Podravki: Kredit se mogao vratiti dionicama Ine | Politika+
Tvrtke

AFERA SPICE: Čelnici MOL-a svjedočili o davanju jamstva Podravki: Kredit se mogao vratiti dionicama Ine

Glavni direktor MOL grupe Jozsef Molnar nije znao reći koliko je MOL zaradio na tom poslu.

FOTO: Zdravko Šestak i Darko Marinac
FOTO: Arhiv
Piše: P/H

Glavni direktor MOL grupe Jozsef Molnar izjavio je danas svjedočeći na zagrebačkome Županijskom sudu u slučaju "Spice" da je bio jedan od potpisnika ugovora o kreditiranju varaždinske Fima grupe od mađarske OTP banke, uz MOL-ovo osiguranje, ali nije sudjelovao u pregovorima.

Jozsef Molnar je u vrijeme sklapanja ugovora o kreditu OTP banke i Fima grupe 2008. bio zamjenik financijskog direktora MOL-a koji je bio jamac za kredit. Rekao je da nije sudjelovao u pregovorima i da su kolege pripremili ugovor koji je uprava prihvatila.

Molnar je posvjedočio da je depozit koji je MOL dao prilikom ugovaranja kredita vraćen, no nije znao reći koliko je MOL zaradio na tom poslu.

Potvrdio je da je u transakciju bila uključena Podravka, koja je bila dio transakcije u samom ugovoru jer se, kako je rekao, sama specifična struktura ugovora odnosila na dionice koprivničke tvrtke koje su bile pokriće za kredit. Rekao je da se nije sastajao s članovima Podravke.

Na pitanje jesu li se spominjale dionice Ine, odgovorio je da je u ugovoru stajalo da Podravka svoje obveze može podmiriti dionicama Ine. Posvjedočio je da je depozit koji je MOL dao prilikom ugovaranja kredita vraćen, no nije znao reći koliko je MOL zaradio na tom poslu.

Drugi je svjedočio Andras Huszar, koji je 2008. i 2009. bio na čelu odjela Treasury u MOL-u, a danas je izvršni direktor za financije u Ini. On je rekao da na kreditu OTP banke i Fima grupe nije radio njegov odjel, nego odjel za strategiju u MOL-u te da je za zaključak ugovora čuo od kolega.

Potvrdio je da je potpisao ugovor o jamstvu MOL-a. Objasnio je da je to bio ugovor OTP-a i MOL-a o jamčevini, a da je iznos jamčevine bio određen prijašnjim ugovorom. Također je rekao da ne zna tko je sudjelovao u sklapanju ugovora s hrvatske strane niti čija je inicijativa bila da se u ugovor unese odredba da Podravka svoje kreditne obveze može podmiriti Ininim dionicama.

Ugovor OTP-a i Fimi grupe sklopljen je u ožujku 2009., a završen je krajem prošle godine nagodbom kojom su Podravka, OTP i MOL odustali od svih međusobnih potraživanja i obveza među ugovornim stranama.

U slučaju Spice optuženi su bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, suvlasnik Fime Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te odvjetnik Zoran Marković.

Njih se tereti da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jozsef Molnar, afera spice, mol, ina, podravka