A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-komak-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kako je moguće da Ivan Komak i dalje upravlja Osječkom pivovarom, a nije platio dionice?!? | Politika+
Tvrtke

DARKO ANDRAŠEK: Kako je moguće da Ivan Komak i dalje upravlja Osječkom pivovarom, a nije platio dionice?!?

'Bivša vlast ga je štitila. Što radi nova?'

FOTO: Ivan Komak i nakon povratka iz pritvora vladar je u Osječkoj pivovari
Piše: Vanja Deželić

Osječka pivovara najstarija je u jugoistočnom dijelu Europe, nastala davne 1697. godine, ima bogatu tradiciju i povijest, smatralo se da ima i perspektivu, no proteklo desetljeće provedeno je u stalnoj borbi između zaposlenika i čovjeka koji je uspio ostvariti apsloutnu kontrolu nad poduzećem, iako još uvijek nije platio dionice. Zbog poslovnih poteza Ivana Komaka, ali i njegove zloporabe položaja, radnici kažu da strahuju za svoja radna mjesta i budućnost poduzeća.

- Sve počinje 1999. godine, kada je Ivan Komak s prijateljima potpisao kupoprodajni ugovor s pivovarom, ali kako nisu plaćali dionice na koje ih je obvezivao ugovor, on je raskinut 2006. No tu kreću apsurdi: on i dalje ima upravljačka prava jer je krivotvorio iskaznicu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, priča nam predsjednik radničkog vijeća Osječke pivovare Darko Andrašek.

 

DARKO ANDRAŠEK: Komak je pritvoren zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, pranja novca, mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnost počinjenja novih kaznenih djela. Nakon što su svjedoci ispitani taj razlog za pritvor je nestao, a potom je dao ostavku kako bi otklonio mogućnost počinjenja novih kaznenih djela. Zato su ga pustili neka se brani sa slobode.

- Komak, bivši vozač u pivovari, raspolaže s 90 posto dionica, iako ih nije sve platio, a upravljačka prava koristi kako bi izvukao što više novca. Pivovara će propasti na ovaj način, a o tom obavještavamo godinama Vladu, DORH, USKOK i sve nadležne institucije. Ali bez rezultata, pravosuđe potiče kriminal i korupciju u slučaju Ivana Komaka, ogorčeno nam govori Andrašek.

Agencija za upravljanje državnom imovinom već tri godine vodi postupak protiv njega, a potražuju 48 posto dionica koje Komak i mali dioničari nisu platili.


Naš portal je u posjedu dokumenata koje je Andrašek slao na adrese vlade Republike Hrvatske i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. On navodi da se protiv Ivana Komaka vodi nekoliko istraga i kaznenih postupaka (Kio I-46/11, K-245/10, K-360/09, K:K-259/2011, K-249/09 i dr.), a šteta koja je počinjena procjenjuje se na 20 do 30 milijuna kuna. Nedavno je zbog svih tih malverzacija bio u pritvoru i zbog toga na koncu bio prisiljen dati ostavku na mjestu direktora. No, to nije umanjilo njegovu kontrolu nad poduzećem.

- To je jedan od apsurda. Komak je pritvoren zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, pranja novca, mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnost počinjenja novih kaznenih djela. Nakon što su svjedoci ispitani taj razlog za pritvor je nestao, a potom je dao ostavku kako bi otklonio mogućnost počinjenja novih kaznenih djela. Zato su ga pustili neka se brani sa slobode, a njemu je to samo novi povod za osvetu onima koji se bore protiv njega, a to smo mi radnici. Na mjesto direktora postavlja svoje ljude, i to preko Nadzornog odbora koj čine njegova obitelj, rodbina i prijatelju. Sad je na tom mjestu mladić od tridesetak godina, koji nema pojma gdje je došao, ali je svejedno nakon dva dana dao otkaz radnici koja je u firmi već trideset godina.

Komak je otklanjao sve prepreke, prepričava Andrašek, koje bi mu se našle na putu. Osobe koje bi prijavile nepravilnosti otpuštao bi, potom bi se te osobe žalile i tek nakon godinu, dvije ili tri žalba bi na sudu bila uvažena. A prema zakonu, ne smije proći više od četiri mjeseca za takvu odluku. No, što to vrijedi, one koji su vraćeni na posao on svejedno ne vraća i 'debelo' koristi sve što mu hrvatsko pravosuđe svojim sporim i neefikasnim radom omogućava. Trenutno njih 11 čeka povratak na posao, ali sudovi presporo obrađuju te slučajeve.

Uz njih 11, s posla je udaljen i Darko Andrašek, kojem je Komak zabranio dolaske na posao, iako po zakonu on kao predsjednik radničkog mora biti na poslu za vrijeme radnog vremena, što je potvrdila i prvostupanjska presuda Županijskog suda. Zbog žalbe koju je Komak uputio, već godinu i pol dana se čeka donošenje odluke. No, sudovi nisu spori samo kada treba vraćati radnike na posao, spori su i u drugim slučajevima.

- Od 22 rasprave on se nije pojavio na njih dvadeset i sve su odgođene. Mladen Bajić nam je poručio da je DORH učinio sve potrebne radnje i uputio nas na nadležne sudove, gdje su nas uputili na sutkinju, a ona je na tri stranice obrazložila svaku odgodu i na kraju zaključila da je sumnja da se odugovlači neosnovana - uz smijeh nam prepričava Andrašek, objašnjavajući da se radi o periodu od tri godine, tijekom kojeg je Komak počinio nova kaznena djela i oštetio trgovačko društvo za više od šest milijuna kuna.

DARKO ANDRAŠEK: Prije promjene vlasti znali smo kako iza njega stoji bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, šef HDZ-ovo ogranka u Valpovu Jozo Piškorjanac, predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik iz Belog Manastira Ivica Buconjić i HDZ-ovac Vladimir Šeks. Promjenom vlasti možda nitko ne stoji iza njega, ali vjerojatno nisu ozbiljno shvatili naš problem kada ništa ne čine.

Zbog toga je Andrašek, kao i ostali radnici, uvjeren da Komak ima zaleđe, a spremno nudi imena onih u koje sumnja da ga štite.

 
- Prije promjene vlasti znali smo kako iza njega stoji bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, šef HDZ-ovo ogranka u Valpovu Jozo Piškorjanac, predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik iz Belog Manastira Ivica Buconjić i HDZ-ovac Vladimir Šeks. Promjenom vlasti možda nitko ne stoji iza njega, ali vjerojatno nisu ozbiljno shvatili naš problem kada ništa ne čine.

Najtužnije od svega, priča naš ogorčeni sugovornik, jest to da pivovara i dalje posluje s profitom, iako ispunjava pet puta manje od svojih kapaciteta, zbog čega Komak ima interesa u njoj.

- Ali imaju i radnici da se pivovaru ne uništi! Kroz povijest nas nisu uništili razni sistemi, nekoliko različitih država, ratovi, kao ni Josip Gucić!

Andrašek je uvjeren i da će se Komaku dogoditi što i Guciću.


- Tog okorjelog kriminalca, koji je uništio pedesetak firmi u Hrvatskoj, ali ne i našu pivovaru, zaustavili smo mi radnici kaznenom prijavom 2005. godine, da bi 2007. napokon bila podignuta optužnica, jer je ukrao dvadeset milijuna kuna iz pivovare, a time i 4,7 milijuna kuna od države. No i pet godina nakon toga slučaj na sudu nije riješen. I što se događa? Odrede nam u slučaju Ivana Komaka istog suca koji vodi proces vezan uz Gucića! Ako i kazneni procesi koji se vode protiv Komaka budu toliko trajali, izvjesno je da Osječkoj pivovari neće biti spasa, jer će u tom slučaju imati dovoljno vremena da do kraja uništi ovaj, još uvijek profitabilni gospodarski subjekt, koji uistinu de facto nije u njegovom vlasništvu.

Razočaran je i hrvatskim medijima, koji ne daju prostora radnicima pivovare, ali daju radnicima tvrtki koje su uništene, poput Kamenskog, Jadrankamena, Dalmacijavina...

- Meni je tih ljudi žao, volio bih da oni koji su im uništili tvrtke odgovaraju, ali za njih je kasno. Mogu biti na televiziji i medijima svaki dan, no to neće ništa promijeniti. Nama treba medijska pažnja jer za nas još nije kasno. Mi smo prijavljivali Komaka, a prije njega i Gucića, kada smo otkrili kako na crno prodaje kamione piva. Radnici Đakovštine su godinama promatrali kako im kradu žito i nisu ništa govorili. Nama je potrebna pozornost jer mi se borimo godinama, a borimo se još i danas, borit ćemo se do kraja - napominje Andrašek.

No osim pozornosti, treba im efikasnije pravosuđe, koje je očito zakazalo, po tko zna koji put. Svi 'peru' ruke i prebacuju odgovonost na drugoga, a zadnji u tom nizu navodi kako je sve obavljeno prema zakonu. Što je najgore, i jest, ali upravo to bi trebalo biti dovoljno da se upali alarm i da nadležni napokon počnu nešto mijenjati. Umjesto toga, Ivan Komak dobiva titulu počasnog konzula Republike Slovačke za područje pet slavonsko – baranjskih županija 2010. godine, koja mu unatoč sudskim procesima nije oduzeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

osječka pivovara, osijek, darko andrašek, ivan komak