A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-sud-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slobodan Uzelac: Ivo Sanader nije vršio pritisak na mene prilikom glasovanja | Politika+
Hrvatska

INA-MOL: Slobodan Uzelac: Ivo Sanader nije vršio pritisak na mene prilikom glasovanja

Jozo Petrović: Nisam utjecao na čelnika Plinacroa u vezi izdvajanja plinskog poslovanja!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da bivši premijer Ivo Sanader nije utjecao na njega kako da glasuje o izmjeni međudioničarskog ugovora s MOL-om koji je preuzeo većinski paket dionica u Ini.

Uzelac, koji je na nastavak suđenja Sanaderu došao kao svjedok obrane, svoj je iskaz započeo pojašnjavanjem procedure kojom je vlada donosila odluke na sjednicama i sastancima užeg kabineta.

Za razliku od dvojice ranije ispitanih Sanaderovih ministara, Damira Polančeca i Ivana Šukera, Uzelac je kazao da članovi vlade nisu morali glasovati u skladu s premijerovim očekivanjima.

Uzelac je kazao da su sva bitna pitanja raspravljana i na užem kabinetu, gdje je češće dolazilo do sučeljavanja mišljenja i stavova, dok je sjednica vlade bila mjesto gdje se nisu vodile tako široke rasprave, osim u izuzetnim slučajevima

"Sjećam se svojih glasovanja koja su bila drugačija od većine, bilo je i nuđenja ostavki", kazao je Uzelac.

No, takav slučaj nije bio uoči glasovanja o izmjeni međudioničarskog ugovora s MOL-om koji je preuzeo većinski paket dionica u Ini.

"Odluku sam donio na temelju promišljanja i naravno da nitko pa ni tadašnji premijer nije na mene vršio pritisak kako da glasujem", kazao je Uzelac.

Na pitanje optuženog Sanadera Uzelac je kazao da se na sjednicama raspravljalo i o izdvajanju plinskog poslovanja, za što je on također dao svoj glas.

Uzelac je kazao da su sva bitna pitanja raspravljana i na užem kabinetu, gdje je češće dolazilo do sučeljavanja mišljenja i stavova, dok je sjednica vlade bila mjesto gdje se nisu vodile tako široke rasprave, osim u izuzetnim slučajevima.

Dodao je da se na užem kabinetu dva puta razgovaralo o izmjeni ugovora s MOL-om, nakon prezentacija koje je održao tadašnji potpredsjednik vlade Polančec.

"Ja sam, iako to nije bilo u mom neposrednom djelokrugu, pažljivo pratio sve rasprave, bio sam kao potpredsjednik odgovoran i za rad vlade u cjelini, a ne samo za moje uže područje", kazao je Uzelac.

Rekao je i da se o promjeni ugovora s MOL-om raspravljalo i na zatvorenom dijelu sjednice, koje je najčešće vodila tadašnja Sanaderova potpredsjednica Jadranka Kosor.

Ne sjeća se je li prijedlog izmjena međudioničarskog ugovora predstavljen tadašnjim HDZ-ovim koalicijskim partnerima, kao što tvrdi Sanaderova obrana.

"Mislim da konkretni prijedlog nije bio predstavljen partnerima kako se to činilo, primjerice, tijekom donošenja proračuna. No, moguće je da se to dogodilo mimo mene", rekao je Uzelac.

 

Bivši član uprave Ine Jozo Petrović ustvrdio je na suđenju Ivi Sanaderu da kao osoba od premijerova povjerenja nije utjecao na bivšeg direktora Plinacroa Branka Radoševića kako bi ubrzao izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine za što je Sanader od mađarske nafte kompanije MOL navodno primio 10 milijuna eura mita.

Radošević je na sudu kazao da mu se Petrović predstavio kao osoba od Sanaderova povjerenja i rekao da će Sanader "biti ljut ako se posao ne dovrši čim prije". No, Petrović je te tvrdnje danas odbacio i ustvrdio da s Radoševićem nikada nije nasamo razgovarao.

Petrovićevo svjedočenje odudaralo je i od iskaza krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je svjedočio da je za Sanadera preko svojih švicarskih tvrtki primio polovicu od 10 milijuna MOL-ovog mita.

Petrović je, suprotno od Ježića, kazao da tema jednog od sastanaka u premijerovu kabinetu na kojemu je bio i direktor MOL-a Zsolt Hernadi nije bila dogovor oko Sanaderove naknade nego opskrba etana Diokiju.

Iako je s Herndijem bio na nekoliko sastanaka u vladi, Petrović je kazao da se navedenog susreta sjeća jer je bilo neuobičajeno da ga desetak minuta nakon odlaska iz vlade zovu da se ponovno vrati u premijerov ured.

Na pitanje zašto ga je zvao da se vrate Petrović je kazao da ih je Sanader izvijestio kako "opet postoji problem s dostavom etana Diokiju", zatraživši od Hernadija da to riješi.

Ježić je, pak, ustvrdio da je Hernadija, preko Petrovićeva telefona, zamolio da se vrati jer mu je Ježić kazao da nikakvi novci još nisu stigli na švicarski račun.

Upitan je li Ježić uopće bio na tom sastanku Petrović je kazao da nije, ali da ne isključuje mogućnost da su "bila otvorena vrata prema sobi s tajnicom".

"Ježića smo susreli kada smo prvi puta izlazili iz vlade, pozdravili smo se i to je sve", zaključio je Petrović.

Dodao je da kao član uprave Ine nije sudjelovao u pregovorima o promjeni međudioničkog ugovora između Ine i MOL-a jer je Ina bila "objekt, a ne subjekt pregovora".

Ustvrdio je i da ne može odgovoriti na pitanje je li izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo povoljno za Hrvatsku jer je to izvan njegove kompetencije.

Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuje svjedočenje bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića koji je, kao i još nekoliko Sanaderovih prijatelja, založnim pravom na svoju kuću jamčio da bivši premijer i predsjednik HDZ-a neće pobjeći iz Hrvatske pusti li ga sud da se, nakon mjeseci istražnog zatvora, brani sa slobode.

Osim Bebića na klupi za svjedoke treba se pojaviti i bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

USKOK Sanadera tereti da je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom koji je ostvarivao gubitke. U objedinjenom postupku sudi mu se i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gorivo, ina, slobodan uzelac, ivo sanader, mol