Hrvatska

VLADA: Gjenero: Odluka da na Markov trg može doći 1500 prosvjednika od 8 do 22 sata je racionalna!

'Red se morao napraviti.'

Piše: Ivan Klarić

Vlada je na današnjoj sjednici i na Markov trg vratila javna okupljanja. Kako je objasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ubuduće će se moći prosvjedovati najmanje 10 metara od zgrade Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

 

>> KOLUMNA IVANA HRSTIĆA Ostojić naučio brojati do 1500!!! Toliko će prosvjednika pustiti na Markov trg!

 

GJENERO: Ovim vremenskim i ograničenjem broja ljudi, Vlada je u prosvjede koliko toliko uvela red. Jer, ne bi bilo najbolje rješenje da se na Markovom trgu dopustilo danonoćno kampiranje nezadovoljnih građana. Red se jednostavno morao napraviti.

- Ovim izmjenama i dopunama nastojalo se pomiriti više suprotstavljenih prava, a broj sudionika, umjesto dosadašnjih 20, povećava se na 1500 ljudi.Prosvjedovat će se moći od 8 do 22 sata, te smo propisali prilaze iz kojih je dozvoljen pristup prosvjednicima na Trg. Dolazak sudionika na mirno okupljanje i javni prosvjed dozvoljen je od Šetališta Josipa Jurja Strossmayera i Stuba Ivana Zakmardija, ulicom Dverce, te Ćirilometodskom ulicom - rekao je Ostojić.

Također je istaknuo da je Trg sv. Marka svojim oblikom i prostornim položajem iznimno neprikladan za skupove te i zaštitu ljudi objekata i imovine.

 

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je ova odluka jednim dijelom u suprotnosti s onim što su iz Kukuriku koalicije poručivali u vrijeme predizborne kampanje.

 

- No, to je bio običan populizam a ova odluka je ipak racionalizam. Isto tako, treba se podsjetiti kako je u vrijeme kampanje primjerice Vesna Pusić bila protiv okupljanja prosvjednika na Markovom trgu dok su se SDP-ovci zalagali za otvaranje tog prostora nezadovoljnim građanima, podsjeća Gjenero.

 

Tvrdi da je ovakva odluka dobra i zbog činjenice da je taj prostor od povijesne važnosti za ovu zemlju.

 

- Ovim vremenskim i ograničenjem broja ljudi, Vlada je u prosvjede koliko toliko uvela red. Jer, ne bi bilo najbolje rješenje da se na Markovom trgu dopustilo danonoćno kampiranje nezadovoljnih građana. Red se jednostavno morao napraviti, ističe Gjenero i dodaje.

 

- Ova odluka je dokaz kako kritike bivšoj Vladi i nisu bile toliko potrebne kada se radi o prosvjednima na Markovom trgu, na kraju će Gjenero.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjedi, markov trg, vlada, davor gjenero