Burze

TJEDNI PREGLED: Optimizam na svjetskim burzama, S&P na razinama iz 2008. godine

Na Wall Streetu je S&P 500 prošloga tjedna ojačao 2,4 posto, na 1.404 boda, najvišu razinu od svibnja 2008. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladalo optimistično raspoloženje, što se ponajviše zahvaljuje jačanju američkog gospodarstva, pa se S&P 500 indeks, po prvi puta od kreditne krize 2008. godine, probio iznad psihološki važne razine od 1.400 bodova.

Na Wall Streetu je S&P 500 prošloga tjedna ojačao 2,4 posto, na 1.404 boda, najvišu razinu od svibnja 2008. godine.

Dow Jones također je porastao 2,4 posto, na 13.232 boda, dok je Nasdaq indeks ojačao 2,2 posto, na 3.055 bodova.

To je već peti tjedan zaredom kako S&P indeks raste, pri čemu je prošloga tjedna zabilježio najveći tjedni skok od polovice prosinca prošle godine.

Zamah tržišta ponajviše se zahvaljuje dobrim američkim gospodarskim pokazateljima. U veljači je promet u maloprodaji porastao za 1,1 posto, najviše u posljednjih pet mjeseci i više od očekivanja.

Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 14.000, na 351.000, najnižu razinu u četiri godine, što ukazuje na oporavak američkog tržišta rada.

Premda je i dalje suočeno s rizicima, američko gospodarstvo 'umjereno raste', poručili su prošloga tjedna, nakon redovne sjednice, i čelnici američke središnje banke Feda.

Istaknuli su i to da očekuju daljnji pad nezaposlenosti, te da je popustila napetost na svjetskim financijskim tržištima.

Premda s tehničkog aspekta to nije značajna razina, proboj S&P 500 indeksa iznad 1.400 bodova psihološki bi mogao poticajno djelovati na ulagače.

„Povjerenje ulagača veće je nakon što se S&P probio iznad 1.400 bodova. Dobri makroekonomski podaci podigli su cijene dionica, no rast se zahvaljuje i zamahu tržišta, uzlaznom trendu koji vlada u posljednje vrijeme“, kaže Rex Macey, direktor u tvrtki Wilmington Trust.

Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u financijskom sektoru, nakon što je Fed izvijestio da je 15 od 19 najvećih banaka SAD-a prošlo na 'stres testu', provjeri imaju li dovoljno kapitala u slučaju pogoršanja gospodarske situacije.

Dodatan poticaj tom sektoru pružili su JPMorgan Chase i American Express najavom povećanja dividendi i otkupa vlastitih dionica na tržištu.

Zahvaljujući tome, KBW indeks bankarskog sektora prošloga je tjedna snažno porastao, povećavši svoj ovogodišnji dobitak na 22 posto.

„Financijski je sektor posljednjih godina bio težak uteg na tržištu. No, ovakve vijesti navode nas da ubacimo u četvrtu brzinu“, kaže Larry Peruzzi, analitičar u tvrtki Cabrera Capital Markets.

No, pitanje je ima li dovoljno razloga za daljnji uspon cijena dionica. S obzirom da su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli najviše razine od 2008., a Nasdaq indeks od 2000. godine, dio analitičara očekuje korekciju cijena dionica, dok dio smatra da i dalje ima prostora za rast cijena.

„Ovaj zamah vjerojatno će se nastaviti. Unatoč snažnom rastu od početka godine, dionice nisu precijenjene. Sve dok nema loših vijesti, ne vidim razloga za bilo kakvu korekciju cijena“, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 posto, na 5.965 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,02 posto, na 7.157 bodova, a pariški CAC 3,06 posto, na 3.594 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2,1 posto, na 10.129 bodova, probivši se prvi puta nakon sedam mjeseci iznad psihološki važne razine od 10.000 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

indeksi, s&p, wall street, svjetske burze, dow jones