A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/anto-nobilo-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nobilo: Boris Šprem je apsolutno u pravu! Gjenero: Turudić mora biti neutralniji | Politika+
Hrvatska

SUKOB: Nobilo: Boris Šprem je apsolutno u pravu! Gjenero: Turudić mora biti neutralniji

MILJEVIĆ: Turudić je Bebiću htio dati do znanja da se u sudnici ne može ponašati kao šef.

Piše: Vanja Deželić

Sudac Ivan Turudić je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću poručio neka se ne ponaša kao da je u Saboru, što je natjeralo sadašnjeg predsjednika Sabora Borisa Šprema na reakciju. Turudić se niti nakon te reakcije nije ispričao, čime je nepotrebni sukob nepotrebno produbljen pred očima javnosti, i to baš u trenucima dok se vodi jedan od najznačajnijih sudskih procesa.

ANTO NOBILO: Šprem nije utjecao na neovisnost pravosuđa i apsolutno je u pravu jer je čelni čovjek Sabora i kao takav je jednostavno morao zaštititi instituciju koju predstavlja

- Izjavu predsjednika Sabora Borisa Šprema smatram zadiranjem u neovisnost pravosuđa - rekao je Turudić.

Upravo je ta izjava najspornija pa smo upitali stručnjake neka prokomentiraju je li riječ o zadiranju u neovisnost hrvatskog pravosuđa ili ipak nije. Složno su kazali kako nije.

- Šprem nije utjecao na neovisnost pravosuđa i apsolutno je u pravu jer je čelni čovjek Sabora i kao takav je jednostavno morao zaštititi instituciju koju predstavlja. Mislim i da je dobro što je to učinio javno jer čuvanjem digniteta Sabora čuvamo dignitet države - rekao nam je odvjetnik Anto Nobilo.

Nastavio je potom i o samoj izjavi koju je sudac Turudić uputio Luki Bebiću.

- Reagirao je neprimjereno prema Luki Bebiću, a posebno je to dobilo na snazi jer je izrečeno pred medijima tako da je javnost mogla sve to vidjeti i čuti. Građani smiju govoriti takve stvari, ali jedan sudac tijekom procesa otvorenog za javnost ne smije - smatra Nobilo.

Uz suca je stao odvjetnik Veljko Miljević tako što je pokušao objasniti na objektivan način cijelo stanje stvari.

- Na suđenjima zna dolaziti do takvih situacija, posebno kad su svjedoci emotivni, a Luka Bebić je to bio jer mu je optuženi prijatelj (Ivo Sanader op.a.). Samim time nije bio hladan i neutralan, a na pitanje koje ne bih okarakterizirao kao neutralno odgovorio je prilično emotivno, što je suca natjeralo da reagira. Smatram kako je opaskom o tome da nije u Saboru, Turudić želio reći Bebiću da se u sudnici ne može ponašati kao šef. Samo je štitio svoj sud, ali prikrala mu se pogreška - kazao nam je odvjetnik Veljko Miljević.

Njegovo je mišljenje da i Šprem ima pravo na potez koji je učinio po ovom pitanju.

- Kada gledamo objektivno i izolirano Šprem ima pravo jer je štitio ugled Sabora.

DAVOR GJENERO: Treba znati kako je Šprem predstavnik zakonodavne vlasti, a Turudić sudbene. Obje imaju obvezu biti decentni u međusobnom odnosu i ne smiju si dopuštati izjave poput Turudićeve. On se mora ponašati neutralnije

No, Turudić se nije ispričao kasnije i to je ono najspornije. U sudnici možda jest bila uzavrela atmosfera, poletjele su razne riječi, ali s odmakom je trebalo možda reagirati primjerenije, a ne nastavljati sukob.


- Da je Turudić objasnio cijeli slučaj ovako kako sam to učinio ja sve bi bilo u redu. Uostalom, možda je to i objasnio Hrvatinu (predsjedniku Vrhovnoga suda Republike Hrvatske op.a.), ali ne javno - napominje Miljević.


Nakon struke, objasnio nam je i politički analitičar Davor Gjenero cijelu situaciju iz političkog kuta.

- Ponašanje suca Turudića bilo je neortodoksno. Treba znati kako je Šprem predstavnik zakonodavne vlasti, a Turudić sudbene. Obje imaju obvezu biti decentni u međusobnom odnosu i ne smiju si dopuštati izjave poput Turudićeve. On se mora ponašati neutralnije - pojašnjava Gjenero.

Pojasnio je i razloge zbog kojih je Šprem javnim putem poručio što je imao, kao je li time zadirao u neovisnost pravosuđa.

- Time se zaštitio od osuda kako ne štiti instituciju koju predstavlja i nije utjecao na neovisnost pravosuđa. Nije 'iskočio' iz prihvatljivih odnosa, obratio se prvom čovjeku sudbene vlasti i u njegovom obraćanju ne vidim ništa sporno - tvrdi Gjenero.