A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hnk-119.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Irska komedija 'Pigmalion' večeras premijerno u zagrebačkom HNK | Politika+
Kultura

POSLASTICA: Irska komedija 'Pigmalion' večeras premijerno u zagrebačkom HNK

To je komedija o preobrazbi priproste djevojke u profinjenu damu u režiji Helene Petković.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Komedija 'Pigmalion' irskog dramatičara Georgea Bernarda Shawa o preobrazbi priproste djevojke u profinjenu damu u režiji redateljice Helene Petković premijerno će biti izvedena večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Najpoznatije Shawovo djelo u kojemu metaforički tematizira priču iz grčke mitologije o kiparu Pigmalionu i njegovu kipu koji oživljava i u koji se zaljubljuje, 'Pigmalion' (1912.) je ljubavna komedija o profesoru Henryju Higginsu i djevojci Elizi Doolittle koja prodaje cvijeće na tržnici.

Higgins, koji je profesor fonetike, na Elizi odluči provesti mali eksperiment kako bi dokazao da se čak i obična priprosta djevojka može predstavljati kao vojvotkinja samo ako nauči pravilno govoriti. Poučit će ju svemu što čini profinjenu, mladu damu - od pravilnoga govora, preko lijepog držanja, do prikladnog ponašanja koje će joj priskrbiti dostojan društveni status. Međutim, misleći samo na to kako da dokaže svoju tezu Higgins ispušta iz vida samu Elizu, koja tako u društvu koje ne dopušta odstupanja postaje žrtvom njegovih znanstvenih ambicija i vlastite želje da se izdigne iz zadatog društvenog položaja.

"Trpka kritika društva u duhovitim dijalozima", 'Pigmalion' je najreprezentativniji tekst engleske dramatike s početka 20. stoljeća, a u HNK-u ga je u prijevodu Marka Marasa postavila mlada redateljica Helena Petković, kojoj je to prva suradnja s Dramom HNK u Zagrebu.

Uz Dariju Lorenci Flatz u ulozi Elize i Siniše Popovića u ulozi Higginsa, ansambl predstave čine Franjo Kuhar, Mirta Zečević, Zvonimir Zoričić, Branka Cvitković, Vanja Matujec, Ana Begić, Ivan Glowatzky, Alen Šalinović i drugi.

Dramaturgiju potpisuje Ana Tonković Dolenčić, scenografiju Dinka Jeričević, kostimografkinja je Zjena Glamočanin, a koreograf Krunoslav Kolenić. Glazbu je napisao Frano Đurović, Deni Šesnić je oblikovatelj svjetla, Martino Šesnić autor video projekcija, a jezična savjetnica Đurđa Škavić.

Osim drama, kojih je napisao više od 60, među kojima je 'Pigmalion' najpoznatija, irski dramatičar G. B. Shaw (1856.-1950.) je pisao i novele, kratke priče, ali i glazbene i književne kritike za novine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. i Oscara (1938.) za ukupan književni doprinos i rad na filmskoj adaptaciji njegove drame 'Pigmalion'.

Helena Petković (1986.) nedavno je završila studij kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu. Hrvatskoj se javnosti već predstavila postavljanjem na scenu teksta Vedrane Klepice 'J.A.T.O.', te predstavom 'Radio Kundera' u Teatru &TD, a 'Pigmalion' je njezin debi u nacionalnom kazalištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HNK, pigmalion, kazalište, zagreb