Zagreb

PROBLEM: Zagrebački GSV uskoro tematski o suzbijanju sive ekonomije

'Od Vlade očekujemo da iznese mjere suzbijanja sive ekonomije', rekao je Bandić.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik zagrebačkog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), gradonačelnik Milan Bandić danas je ocijenio da je socijalni dijalog dobar između svih socijalnih partnera u Zagrebu pa i onda kad se razgovara o nepopularnim mjerama te je najavio skoru tematsku sjednicu o suzbijanju sive ekonomije u Zagrebu.

"Oko toga smo postigli konsenzus, a i od Vlade očekujemo da iznese mjere suzbijanja sive ekonomije", izjavio je Bandić novinarima u Gradskoj upravi nakon zatvorene sjednice zagrebačkog GSV-a.

Sjednici je nazočio i Ivan Matijević iz Državnog inspektorata, pročelnik područne jedinice Zagreb, koji je naveo da je ove godine zagrebačka služba obavila brojne akcijske nadzore, redovne kontrole ili kontrole temeljem predstavki građana, Hrvatske obrtničke komore i sl. u kojima je uočeno neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje ili pak djelatnosti, posebice frizera i pedikera.

Bez ugovora o radu bilo je 103 radnika uglavnom u ugostiteljstvu, koji u radili preko vikenda ili u noćnim satima, 93 radnika bilo je bez prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a angažirani su i stranci bez dozvole, njih 37, najviše u građavinarstvu i pekarstvu, rekao je Matijević. Podsjetio je da se zbog tih prekršaja pečati poslovni prostor na mjesec dana ili se pak pečačenje "otkupljuje" s 30 tisuća kuna po radniku.

Osim sa sivom ekonomijom, Zagreb se hvata u koštac i s nezaposlenošću, pa je o mjerama aktivne politike zapošljavanja izvijestila Vesna Matijašević, pročelnica područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja je najavila tri projekta za ovu godinu u okviru tzv. lokalnog partnerstva. Izvijestila je da je u Zagrebu krajem veljače zabilježeno 41.574 nezaposlenih što je 1,8 posto više nego u siječnju, ali i za svega 12 ljudi više nego u isto vrijeme lani i navela kako to pokazuje da situacija u Zagrebu nije tako drastična kao u Hrvatskoj.

Premda je u zadnjih desetak godina u Gradu Zagrebu duplo manja stopa nezaposlenosti nego što je to hrvatski prosjek, ne možemo biti mirni dok je više od 41 tisuća nezaposlenih, rekao je gradonačelnik Bandić te naglasio da Zagreb dijeli sudbinu krize i recesije u cijeloj Hrvatskoj kojoj je, smatra, potreban ravnomjerniji razvoj kako ne bi dolazilo do velikih dispariteta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nezaposlenost, GSV, zagreb