A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-bernardic-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Davor Bernardić: Novac više neće kliziti iz ruku gradskih vlasti | Politika+
Zagreb

ODLUKA: Davor Bernardić: Novac više neće kliziti iz ruku gradskih vlasti

'Za tri godine imat ćemo kartu vrijednosti nekretnina i bit će moguće samo transparentna zamjena ili prodaja gradskog zemljišta.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić danas je rekao kako će donošenjem odluke o građevinskom zemljištu Grad Zagreb preuzeti praksu drugih europskih gradova ocijenivši i da će to Gradu donijeti milijune kuna koji su dosada klizili iz ruku gradskih vlasti.

 

Naveo je da se ta odluka usuglašava sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem budući da su na dnevnom redu skupštinske sjednice zasad dva prijedloga odluke o građevinskom zemljištu i to jedan Bandićev, a drugi klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac.

"Za tri godine imat ćemo kartu vrijednosti nekretnina i bit će moguće samo transparentna zamjena ili prodaja gradskog zemljišta", kazao je Bernardić na konferenciji za novinare u prostorijama Gradske skupštine, uoči skupštinske sjednice u četvrtak.

Naveo je da se ta odluka usuglašava sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem budući da su na dnevnom redu skupštinske sjednice zasad dva prijedloga odluke o građevinskom zemljištu i to jedan Bandićev, a drugi klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac.

Bernardić je naglasio da u Hrvatskoj, ni na lokalnoj niti na državnoj razini, ne postoji sličan propis kojim se jedinstveno uređuje pitanje procjene tržišne vrijednosti nekretnine. "Zagreb će tako biti prvi", dodao je.

"Tom se odlukom rješavaju pitanja upravljanja, procjene i opremanja građevinskog zemljišta", rekao je Bernardić te pojasnio da će se uvesti i poseban registar i karta nekretnina, a uredit će se i detaljne procedure kupnje i prodaje. Propisuju se i tri postupka za određivanje cijene nekretnina kao i jasni kriteriji za odabir vještaka koji će, kako je naglasio, po novom biti obvezni potanko obrazložiti primjenjiva načela kad je u pitanju određivanje tržišne vrijednosti nekretnine.

Podsjetio je da je u Zagrebu slična odluka, Pravilnik Grada Zagreba za procjenu nekretnina, bila na snazi od 1936. pa sve do 1984.

Bernardić je rekao da će se Gradska skupština otvoriti prema građanima od travnja, kao što je to i obećao na početku svog mandata, i to putem web stranice, ali i osobnog razgovora s gradskim zastupnicima kojima će građani ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati moći postavljati pitanja ili pak davati sugestije. Građani se na razgovor mogu najaviti svakog radnog dana od 8 do 16 sati, a na raspolaganju će im biti većina gradskih zastupnika.

Predsjednik Gradske skupštine osvrnuo se i na davanje u zakup privatnoj tvrtci javnog igrališta u Trnskom. "Za to sam da se javni prostori koriste za javne namjene", kazao je Bernardić dodajući da nije protiv privatne inicijative, "ali ne na javnom dobru i na uštrb djece Trnskog ili bilo kojeg drugog zagrebačkog kvarta". Poručio je da u Gradu Zagrebu "postupak 'ako prođe prođe' više ne smije biti praksa niti model ponašanja".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, davor bernardić, zagreb