A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/anonymous-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Marko Rakar o Anonymousovom gašenju interneta: Ako i dođe do napada, neće biti vidljiv | Politika+
IT

BLACKOUT: Marko Rakar o Anonymousovom gašenju interneta: Ako i dođe do napada, neće biti vidljiv

Domagoj Bebić: Kombinacija sa DNS adresama originalno rješenje.

Piše: Ivan Klarić
RAKAR: Meni je nevjerojatno očekivati da bi ovi uspjeli sve te servere odjednom srušiti osobito zato jer se nalaze na raznim lokacijama, vjerojatno i kontinentima i teško je vjerovati da je to realno.

Javnost je obaviještena o najnovijoj prijetnji Anonymousa, naime ova hakerska skupina planira 31. ožujka izvesti operaciju 'Blackout', pod čim podrazumijevaju potpuno zamračenje, gašenje Interneta, odnosno dovođenje u stanje neupotrebljivosti.

U razgovoru za PolitikuPlus poznati hrvatski bloger i internetski stručnjak Marko Rakar objašnjava je li ova prijetnja ostvariva i moguća.

- Anonymous je poznat po DDOS napadima, što je vrsta napada kojim neki server preplaviš zahtjevima do te mjere da ovaj više ne zna kome bi odgovorio prvo, pa iako server sam po sebi vjerojatno nije srušen, on prema internetu izgleda kao jeat, budući da se ne javlja na upite ili to radi jako, jako sporo. Internet ne možeš srušiti na taj način jer imaš milijardu meta koje bi trebalo gađati, a ovi to jednostavno nemaju, ističe Rakar .

- Očigledna 'slabost' interneta je DNS sustav koji služi zato da npr. politikaplus.com pretvori u IP adresu 46.228.204.13; kada to utipkaš u browser, tvoje računalo pita prvi DNS server (najčešće onoga kojeg ti je odredio tvoj internet provider), pa potom ako on ne zna odgovor on pita slijedećeg u hijerarhiji koji je iznad njega, pa ako ni ovaj ne zna, onda on pita slijedećega, sve dok se ne dođe do tzv. root servera na kojima počiva cijeli internet - ti serveri su najvjerojatnija meta, kaže nam Rakar.

DNS služi za davanje informacija o tome na kojoj se IP adresi nalazi neka web stranica pretvarajući slovne znakove u IP adresu obrnuto. Nešto poput telefonskog imenika za internet adrese.

- Root servera ima 13 komada ukupno, no to je u biti broj IP adresa, dok je stvarni broj kao i lokacija tih servera uglavnom nepoznat - dakle može biti da bi bilo potrebno da se ruši daleko veći broj servera od 13. Svi ti serveri su žestoko štićeni i spojeni na internet redundantnim i jakim vezama i uobičajeni napad za koji se specijalizirao anonymous neće šljakati, pojašnjava Rakar, ističući pesimizam u uspjeh akcije Anonymusa.

 

- Meni je nevjerojatno očekivati da bi ovi uspjeli sve te servere odjednom srušiti, osobito zato jer se nalaze na raznim lokacijama, vjerojatno i kontinentima i teško je vjerovati da je to realno. A čak i kada bi se uspjelo, ni to ne bi bilo potpuni uspjeh, jer DNS sustav ima ugrađene sustave redundancije, ima sustave cachiranja i protekli bi sati ako ne i dani prije nego što bi mreža u cijelosti bila zaustavljena, a teško je vjerovati da bi bilo moguće toliko držati napad živim; a što se tiče core switcheva, to je možda realnije, no internet po definiciji može do svake točke doći putem puno ruta i ako srušiš jednu, računala pronađu slijedeću. Ili pojednostavljeno; mislim da je to sve skupa jedna velika glupost i jako ću se iznenaditi ako njihov napad, ako ga uopće bude, bude primjećen, ili ako čak i djelomice na nekom području postigne neki efekt, zaključuje Rakar.


S druge strane, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Domagoj Bebić nije toliko siguran da jeova najava bezazlena.

 

BEBIĆ: Ova kombinacija sa DNS adresama koja se spominje kao mogući alat 'rušenja' interneta prilično je originalno rješenje jer u principu tjera sustav da 'izludi' sam sebe.

- Mislim da vam stručnjaci za sigurnost na internetu mogu potvrditi da koliko god se trudili uložiti u sigurnost, uvijek postoji neka rupa kroz koju može proći netko tko ima dovoljno znanja, na početku će Bebić.

- Ova kombinacija sa DNS adresama koja se spominje kao mogući alat 'rušenja' interneta prilično je originalno rješenje jer u principu tjera sustav da 'izludi' sam sebe, kaže nam Bebić i zaključuje.

- Eventualno bi se moglo usporediti s poštarom koji je pogubio pamćenje pa luta gradom sa silnom poštom koju treba podijeliti, poentira Bebić.

Ako se doista ostvare ova predviđanja, upozoravaju stručnjaci za internet, i ako Anonymousi uspiju 'zaustaviti' Internet, ništa što je do sada bilo uzimano zdravo za gotovo, poput surfanja internetom i slanja e-mailova, neće biti moguće. No to su najbanalniji primjeri, stvari bi se mogle vrlo zakomplicirati budući da danas svi velik dio svog posla odrađuju upravo putem Interneta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

internet, napad, domagoj bebić, marko rakar, anonymous