A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/studenti-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Senat Sveučilišta donio odluku o upisnim kvotama i participaciji | Politika+
Zagreb

ODLUKA: Senat Sveučilišta donio odluku o upisnim kvotama i participaciji

U skladu s odlukom Senata da se iduće akademske godine neće povećavati iznosi studentskih participacija u troškovima studiranja, školarine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te na Tekstilno-tehnološkom fakultetu ostat će na razini prošlogodišnjih.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Senat Sveučilišta u Zagrebu usvojio je jučer upisne uvjete za četiri sastavnice Sveučilišta, nakon što je prošloga tjedna donio odluku o upisnim kvotama i iznosima participacija za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija 29 fakulteta i akademija, priopćilo je danas Sveučilište.

U skladu s odlukom Senata da se iduće akademske godine neće povećavati iznosi studentskih participacija u troškovima studiranja, školarine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te na Tekstilno-tehnološkom fakultetu ostat će na razini prošlogodišnjih.

"Nadamo se da će i ove godine biti sklopljen sporazum između Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o pokrivanju studentskih participacija za redovite studente, tako da će upisani studenti u I. godinu studirati bez participiranja u troškovima studija", ističe se u priopćenju.

U prvu godinu integriranog studija medicine na Medicinskom fakultetu moći će se upisati 300 studenata, pri čemu će svi studirati bez plaćanja participacije. Senat podupire napore Sveučilišta i Medicinskog fakulteta u realizaciji sporazuma kojim se zbog velikog nedostatka liječnika u Hrvatskoj fakultet obvezao svake godine povećati kvotu za 60 redovitih studenata počevši od ak. god. 2009./2010., a MZOS financirati povećane troškove i rashode.

Kako se navodi u priopćenju, Medicinski fakultet ispunio je obvezu, ali Ministarstvo nije financijski pratilo upis većeg broja studenata pa je Senat dao podršku rektoru Sveučilišta i dekanu Medicinskog fakulteta da s MZOS-om i Ministarstvom zdravlja ponovno pokrenu proces usuglašavanja o ovom pitanju.

Upisna kvota na izvanrednom stručnom studiju za izobrazbu trenera na Kineziološkom fakultetu smanjena je za 100 mjesta u odnosu na kvotu koju je studij imao na Društvenom veleučilištu pa će se u prvu godinu moći upisati ukupno 300 studenata.

Na temelju odluke Senata, ukupna kvota za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog i stručnog studija za sljedeću akademsku godinu iznosi 12.493. Pritom je 10.551 mjesto osigurano za redovite studente.

Ukupna kvota na razini Sveučilišta slična je prošlogodišnjoj, kada je iznosila 12.410 upisnih mjesta, no nju se mora uspoređivati s ukupnom kvotom koju su prošle godine iskazali Sveučilište u Zagrebu i Društveno veleučilište Zagreb, budući da je Društveno veleučilište u međuvremenu pripojeno Sveučilištu.

Upisne kvote najviše su se smanjile u društvenom i humanističkom području, a djelomično i u tehničkom području. Smanjenja su učinjena kako bi se uskladili kapaciteti pojedinih fakulteta s preporukama Senata iz siječnja 2012., ali i oslobodili istraživački kapaciteti neophodni za znanstvenu i stručnu djelatnost Sveučilišta, dodaje se u priopćenju uz napomenu da je na Sveučilištu osigurano dovoljno upisnih mjesta za sve studijske programe i kvalitetno odvijanje nastave.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

upisne kvote, studenti, zagreb