Hrvatska

MONITORING: Damir Grubiša: Kritike iz EU su očekivane, panike nema!

Gjenero: Najsporniji detalj bi bili ministri u Ini. Milardović: Nije im to razgovor s građanima, koje sustavno omalovažavaju.

Piše: Vanja Deželić

Bruxelles priprema prvi od tri izvještaja Europske komisije o monitoringu, ali naznake su da on neće biti ni najmanje ugodan za Vladu. U njemu će se nalaziti primjedbe na račun sukoba interesa, imenovanja prema političkom ključu i bez natječaja koji osiguravaju transparentnost, nesređene biračke popise kao i prijedlog Zakona o policiji te sporost sudstva. Ako se to ne promijeni na bolje, moguće je da neka od zemalja ne ratificira Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji!

MILARDOVIĆ:  Nije im to razgovor s građanima, koje ignoriraju i sustavno omalovažavaju. To je Europska unija, a ona im sigurno neće popuštati oko stvari koje su jasno postavljene unaprijed.

- Kratko i jasno, to je itekako moguće - započeo je razgovor na ovu temu politolog Anđelko Milardović.

Ne čudi ga što su upućene baš te primjedbe, jer ih je očekivao.

- Ništa drugo se nije moglo očekivati, jer je Vlada itekako dobro znala da se moraju odvojiti od klijentelističkog odnosa koji je EU kritizirala i prije. Ali nisu, oni su se ponovno priklonili tom klijentelističkom odnosu i potrebama grupe koja je očito toliko dugo željela stići na vlast da sad jednostavno razmjenjuje dobra. Još nam samo treba da Radimir Čačić zasjedne u Inu i time si kupi slobodu. Ne razumijem kako se odraslim ljudima to moglo dogoditi.

Hrvatska to mora ispraviti, ali naš se sugovornik pita kako će to uspjeti.

- Ne znam kako će takve stvari objasniti pred europskim institucijama. Pa to su tehničke stvari, nije to nešto o čemu se može polemizirati. Pa nije im to razgovor s građanima, koje ignoriraju i sustavno omalovažavaju. To je Europska unija, a ona im sigurno neće popuštati oko stvari koje su jasno postavljene unaprijed. Na Milanoviću, Čačiću i Pusić je da se time zabave jer za to su i plaćeni.

I dok se Miulardović osvrće na dio o sukobu interesa i političkim imenovanjima, profesor Damir Grubiša se koncentrira na tehnički aspekt cijele priče. Prema njemu - panike nema.

GRUBIŠA: Nejednaka je praksa u zemljama Europske unije. Negdje postoji javni natječaj, negdje ne postoji, negdje se imenuje prema političkom ključu

- Svaka država ima aktivan odnos s Europskom komisijom, to ne prestaje ni nakon ulaska u EU. Uvijek mora postojati dijalog i sve mora biti u skladu s dogovorom. Nakon svakog izvještaja, Vlada će se referirati o svim primjedbama, a potom ćemo vidjeti jesu li njihovi argumenti uvaženi. Ako nisu, bit će prilike da se sve ispravi u sljedećih godinu dana, odnosno sljedeća dva izvještaja.

Po pitanju imenovanja prema političkom ključu, Grubiša također ne vidi zašto bi to bio problem.

- Nejednaka je praksa u zemljama Europske unije. Negdje postoji javni natječaj, negdje ne postoji, negdje se imenuje prema političkom ključu. Smatram da nije to nešto zbog čega bi se ratifikacija Ugovora dovodila u pitanje - pojašnjava Grubiša.


Sve navedene primjedbe očekivao je i politički analitičar Davor Gjenero, ali njegovo je mišljenje da su kritike za neka pitanja ipak preuranjena, jer je bilo nerealno očekivati kako bi se situacija mogla ispraviti u nešto više od tri mjeseca.

GJENERO: Ako Hrvatska zadrži čvrst stav po pitanju političkih imenovanja konsenzus je moguć, ali najsporniji detalj bi bili ministri u Ini

- Uglavnom je to pozitivno izvješče, nema tu ničega s čime nismo bili upoznati, ničega što bi nas neugodno iznenadilo tako da ratifikacija Ugovora od strane svih zemalja sigurno nije dovedena u pitanje. Što se biračkih popisa tiče, to pitanje se nije moglo riješiti tako brzo, za to je potrebno otprilike godinu dana. Slično je i s brodogradnjom, ali imamo prilike vidjeti kako Vlada nešto čini po tom pitanju i sigurno je da će to biti riješeno do kraja sljedeća dva izvještaja. Bitno je da se pokazuje spremnost za rješavanje tog problema.

No i Gjenero vjeruje da će imenovanja po političkom ključu u Nadzorne odbore državnih i javnih poduzeća biti otvoreno pitanje i najveći problem.

- Ako Hrvatska zadrži čvrst stav po tom pitanju konsenzus je moguć, ali najsporniji detalj bi bili ministri u Ini. To vidim kao najveći problem jer bi njihovo imenovanje na te pozicije bilo u suprotnosti s depolitizacijom koju je Europska komisija zahtIjevala - smatra Gjenero.