Kultura

INICIJATIVA: SRĐ JE NAŠ: Ne gradnji apartmana pod krinkom golfa

'U projektu golfa s tri predviđena terena i javnim sadržajima spao na jedan teren, a sve ostalo postala je zona za gradnju apartmana i vila za prodaju.'

Piše: PolitikaPlus


"Kako je projekt nastajao, tako su rasli i apetiti investitora koji su se pritom mijenjali. 2003. projekt golfa na Srđu prikazivan je u vrijednosti od 90 milijuna eura, a već 2005. vrijednost je narasla na 130 milijuna. Sanaderovim dolaskom u igru vrijednost je narasla na 900 milijuna, a ulaskom Andre Vlahušića na 1,1 milijardu."

Građanska inicijativa "Srđ je naš" pozvala je na današnjoj konferenciji za novinare sve građane da se prekosutra, u petak, 30. ožujka u 16,30 sati okupe ispred Gradske vijećnice kako bi prosvjedovali zbog ponovnog pokušaja legalizacije nezakonitog plana izgradnje projekta golfa na Srđu.

Predstavnici inicijative istaknuli su kako će se na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o ponovnom pokretanju izrade Urbanističkog plana uređenja( UPU) Srđa i Generalnog urbanističkog plana (GUP) Dubrovnika na istim nezakonitim osnovama.

Gradonačelnikov prijedlog, koji je poslao Gradskom vijeću, pokušaj je legalizacije istog nezakonitog plana koji je kao takav raskrinkala cjelokupna javnost, rekli su članovi inicijative.

"Gradonačelnik pokušava plan ponovno poslati na javnu raspravu. Pritom zaboravlja redovitu proceduru donošenja GUP-a i vijećnicima šalje na prihvaćanje plan koji je preskočio sve faze u kojima se o njemu trebaju i mogu očitovati građani jer se tobože to već dogodilo. Građani pritom uopće nemaju mogućnost izraziti svoje mišljenje što je to javni interes, već je to gradonačelnik odredio za njih i na temelju iste dokumentacije ide se u realizaciju nezakonitog projekta", rekao je Đuro Capor iz inicijative.

Pritom je istaknuo da je u Prostornom planu predviđen sportsko–rekreacijski centar na Srđu koji bi trebao biti izgrađen u interesu građana.

"A kako je projekt nastajao, tako su rasli i apetiti investitora koji su se pritom mijenjali. 2003. projekt golfa na Srđu prikazivan je u vrijednosti od 90 milijuna eura, a već 2005. vrijednost je narasla na 130 milijuna eura. Sanaderovim dolaskom u igru vrijednost je narasla na 900 milijuna eura, a ulaskom Andre Vlahušića na 1,1 milijardu eura. U međuvremenu je u projektu golfa s tri predviđena terena i javnim sadržajima spao na jedan teren za golf, a sve ostalo postala je zona za gradnju apartmana i vila za prodaju", rekao je Capor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DUBROVNIK, SRĐ, GOLG, SRĐ JE NAŠ, Đuro Capor