A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/adalbert%20rebic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstavljena knjiga 'Sve moje izbjeglice' Adalberta Rebića | Politika+
Kultura

KNJIGA: Predstavljena knjiga 'Sve moje izbjeglice' Adalberta Rebića

Profesor Rebić istaknuo je da je jedan od razloga zbog kojih je pristao objaviti knjigu "gorka pilula" koju je Hrvatska dobila nepravomoćnim presudama na haaškome sudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjiga "Sve moje izbjeglice" istaknutoga teologa Adalberta Rebića, koji je od 1991. do početka veljače 1996. bio predstojnik Ureda za prognanike i izbjeglice pri Vladi Republike Hrvatske, njegovo je osobno svjedočanstvo potkrijepljeno dokumentima o presudnim povijesnim procesima nedavne hrvatske povijesti koje će, rekao je autor na današnjem predstavljanju, moguće koristiti hrvatskoj povijesti i nekim pojedincima koji se na haaškome sudu bore za istinu.

Profesor Rebić istaknuo je da je jedan od razloga zbog kojih je pristao objaviti knjigu "gorka pilula" koju je Hrvatska dobila nepravomoćnim presudama na haaškome sudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te kako bi se objavila istina koja proizlazi iz dokumenata koji, rekao je, izgleda nisu bili dovoljno iskorišteni u njihovu dosadašnjem sudskom procesu.

Kako je objasnio urednik Zvonimir Despot, riječ je o nizu dokumenata srpske provenijencije koji vrlo jasno i nedvojbeno potvrđuju da je zbijeg hrvatskih građana srpske nacionalnosti nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja" bio unaprijed planiran i po tim planovima proveden, iako se, rekao je, i danas često čuje da je to bilo etničko čišćenje. Despot smatra da knjiga 'dolazi' u pravi trenutak zbog pozicije hrvatskih generala u Haagu.

Autor je izrazio nadu da će knjiga pridonijeti i hrvatskoj historiografiji, ali i hrvatskoj svijesti, da se razjasne razlozi toga zbijega. Rekao je da dokumenti potvrđuju da je na okupiranim hrvatskim krajevima bila velika promidžba protiv Hrvatske i Hrvata te da Srbi nisu bili spremni živjeti pod vlašću drugih, što se, dodao je, može vidjeti i drugdje, primjerice u Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Urednik je ukazao na to da naslov knjige "Sve moje izbjeglice" govori da se autor nije ograničio na hrvatske izbjeglice već govori o svima koji su morali napustiti svoje domove, što je potvrdio i autor. Tako je spomenuo i nekoliko susreta sa Srbima iz zbijega u kolovozu 1995. kada im je, po naredbi predsjednika Franje Tuđmana, dopremio humanitarnu pomoć, a koji su ga, posvjedočio je, duboko dirnuli.

Stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko ocijenio je da Hrvatska, koja je dobila rat za svoju samostalnost, u miru gubi bitku za istinu o tome ratu. Rebićeva knjiga za njega je podsjetnik, svjedočanstvo i povijesni dokument o vremenu kada je Hrvatska, primjerice, za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica utrošila više od milijardu dolara, od čega 89 posto izravno iz državnoga proračuna.

Na predstavljanju u restoranu Baltazar autor je posebno pozdravio Matu Granića, rekavši da je on bio glavni 'krivac' što je prihvatio posao predstojnika Ureda. Granić je to i potvrdio i podsjetio da je za to zatražio i dobio odobrenje tadašnjega zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića te istaknuo da je Rebić simbol za zbrinjavanje prognanika, kojih je u jednome trenutku bilo više od 700 tisuća, te izbjeglica kojih je bilo gotovo milijun.

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Novelti Millenium".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KNJIGE, Adalbert Rebić, BOŽO SKOKO