A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/skupstina%20grada%20zagreba.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Zagrebačka skupština donijela odluku o građevinskom zemljištu | Politika+
Zagreb

SJEDNICA: VIDEO Zagrebačka skupština donijela odluku o građevinskom zemljištu

Gradska skupština većinom glasova je prihvatila odluku o građevinskom zemljištu, usuglašenu između zagrebačkog gradonačelnika i klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok su iz HNS-a bili protiv.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova je prihvatila odluku o građevinskom zemljištu, usuglašenu između zagrebačkog gradonačelnika i klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok su iz HNS-a bili protiv.

Morana Paliković Gruden objasnila je kako HNS ne podržava takav prijedlog jer smatra da nisu jasno definirani postupci ni kriteriji procjene vrijednosti zemljišta, što je i ključ procedure. "Ne želimo da se dogodi kaos", kazala je i dodala kako nije najbolja praksa da se Gradska skupština odriče kontrole Gradske uprave.

"Zemljište je najjači i najvrjedniji resurs i protiv sam toga da sada nešto izglasamo, a poslije se kajemo", rekla je i napomenula da, kao zastupnici oporbe, nisu imali priliku pomoći da se taj sustav bolje izgradi jer prijedlog usuglašen tek u utorak nije prošao skupštinska radna tijela.

Jurica Meić (SDP) je odgovorio na HNS-ove kritike rekavši kako ne stoji da se Skupština odriče kontrole nad Gradskom upravom budući da će imati dva svoja predstavnika u zajedničkom povjerenstvu.

Naglasio je da odluka o utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina do detalja propisuje postupak i kriterije i tako rješava "upravo ono što je dosad bilo predmet crne kronike".

"Sada se upravljanje zemljištem počinje provoditi na transparentan način i na korist građana", rekao je Meić navodeći da ugovori o pripremi zemljišta više neće moći stajati u ladicama, a zamjena zemljišta bit će tek iznimka kroz postupak izvlaštenja.

"Uvodimo i registar gradskih nekretnina i tako prisiljavamo Gradsku upravu da kaže što s njima treba činiti", dodao je.

Priznao je da odluka nije savršena, ali da gore od dosadašnje prakse teško može biti.

Stjepan Horvat rekao je da zajednički Klub gradskih zastupnika HSS-HSLS pozdravlja okvir koji će doprinijeti transparentnosti kupnje i prodaje gradskog zemljišta jer se u javnosti često sumnja da Grad svoje zemljište privatnicima jeftino prodaje, a skupo od njih kupuje.

No, i priča o sudskim vještacima može otvoriti sumnje i zato treba sve "staviti u bubanj", dodao je.

Tom se odlukom rješavaju pitanja upravljanja, procjene i opremanja građevinskog zemljišta, a uvodi se i poseban registar i karta nekretnina.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, skupština, građevinsko zemljište