A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Makedonska ministrica kulture uručila NSK književnu donaciju | Politika+
Zagreb

KULTURA: Makedonska ministrica kulture uručila NSK književnu donaciju

Vrijedna zbirka najvažnijih knjiga napisanih na makedonskom jeziku sastoji se od 130 svezaka izdanih na engleskom jeziku.

Piše: PolitikaPlus

Makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska Milevska predala je danas Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vrijednu zbirku makedonske književnosti na engleskom jeziku "Macedonian Literature".

Ministrica Kančeska Milevska, koja se u Zagrebu nalazi u povodu obilježavanja 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Makedonije, izrazila je osobito zadovoljstvo što upravo u takvoj prilici kapitalna edicija najboljih sabranih djela makedonskih "duhovnih vrijednosti" objavljenih na engleskom jeziku postaje dio fundusa krovne ustanove u kulturi u Hrvatskoj.

"Riječ je o projektu trajnih kulturnih vrijednosti koji odražava kontinuitet stoljetnog nastojanja očuvanja makedonskog nacionalnog i kulturnog identiteta", kazala je makedonska ministrica, napomenuvši kako je on rezultat zalaganja aktualne stručne, političke i znanstvene javnosti za afirmaciju makedonske književnosti, kulture i jezika.

Vrijedna zbirka najvažnijih knjiga napisanih na makedonskom jeziku sastoji se od 130 svezaka izdanih na engleskom jeziku. U zbirci su zastupljeni svi žanrovi, a obuhvaća djela svih naraštaja makedonskih autora. Zbirka je za ovu prigodu izložena u predvorju knjižnice.

Ministrica Kančeska Milevska izrazila je osobito zadovoljstvo što je to "svjedočanstvo razvojnih procesa makedonske književne, kulturne i nacionalne misli" od danas postalo dostupno hrvatskim čitateljima. "Hrvatska je naš veliki prijatelj i partner ne samo na području kulture, već je to zemlja koja nam daje veliku podršku i na političkom, gospodarskom te polju eurointegracijskih procesa", poručila je ministrica.

Ravnateljica NSK-a Dunja Seiter-Šverko posebno se osvrnula na dosadašnju pozitivnu suradnju hrvatskih i makedonskih institucija u kulturi te kao simboličan čin suradnje i prijateljstva makedonskoj ministrici uručila člansku iskaznicu NSK-a.

Svečanosti su prisustvovali makedonski veleposlanik u RH Dančo Markovski te pomoćnici hrvatske ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović i Vladimir Stojsavljević, a uveličao ju je nastup hrvatsko-makedonske etno skupine Ezerki & Sedam osmina. Program se nastavlja večeras, nastupom makedonskog pijanista Simona Trpčeskoga sa Zagrebačkom filharmonijom u Koncertnoj dvorani Lisinski.

Ministrica Kančeska Milevska jutros se sastala s hrvatskom ministricom kulture Andreom Zlatar Violić. Dvije su ministrice potpisale sporazum o kulturnoj suradnji za razdoblje od 2012. do 2015. te izrazile podršku nastavku kulturne suradnje dviju zemalja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjižnica, NSB, NSK, makedonija, hrvatska, zagreb