Zagreb

BLAGDANSKI: Bandić na Bundeku obećao umirovljenicima sto kuna 'uskrsnice'

Gradonačelnik je na Bundeku otvorio 11. sajam pod nazivom "Proizvodi hrvatskog sela".

Piše: PolitikaPlus

Sajam "Proizvodi hrvatskog sela" na Bundeku gdje će se od 30. ožujka do 1. travnja predstaviti 350 izlagača iz cijele Hrvatske u organizaciji Grada Zagreba odnosno Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo i Udruge Klaster proizvodi hrvatskog sela danas je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Veseli me što smo po 11. put na manifestaciji koju bih nazvao 's hrvatskog polja do zagrebačkog stola'", rekao je gradonačelnik Bandić i pozvao sve da dođu, probaju i kupe ukusne domaće proizvode. Kako bi i zagrebački umirovljenici mogli uživati u domaćim delicijama, Bandić je najavio da će im i ove godine Grad isplatiti sto kuna 'uskrsnice', kako je rekao, "za šunkicu i 10 jaja".

Pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak kazao je da manifestacije poput "Proizvoda hrvatskog sela" daju značajan doprinos očuvanju i razvoju ruralnog prostora. Posebno je zadovoljan štandom gdje se mogu kušati autohtoni hrvatski proizvodi s oznakom izvornosti - varaždinsko zelje i istarski pršut te lički krumpir, meso zagorskog purana i poljički soparnik s oznakom zemljopisnog porijekla. Izvijestio je da je upravo danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao oznaku zemljopisnog porijekla i za drniški pršut.

"To je dokaz da hrvatsko selo i dalje živi, da ima vrhunske proizvode i budućnost", kazao je Damir Kovačić iz udruge Klaster proizvodi hrvatskog sela. Posebno je istaknuo dio sajma s presjekom slastica iz svih hrvatskih krajeva pod nazivom "Slatka Hrvatska" u kojem će moći uživati svi posjetitelji.

"Vjerujem da će na sajmu proizvođači finih domaćih proizvoda pronaći nove kupce, a da će kupci obogatiti svoje trpeze proizvodima koje ne mogu pronaći na policama supermarketa", naglasio je Kovačić. Ponuda sajma je vrlo raznolika pa se tako na štandovima može naći domaći slavonski kulen, čvarci, slanina, dalmatinski pršut, paški sir, lički škripavac, maslinovo i bučino ulje, med i proizvodi od meda, lavanda i proizvodi od lavande.

Otvaranju sajma su nazočili i gradonačelnici Samobora Krešo Baljak i Križevaca Branko Hrg te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan varaždinske županije Predrag Štromar i drugi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bundek, milan bandić, zagreb