A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/adrian-nastase-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase osuđen zbog ucjene | Politika+
Svijet

NA UDARU ZAKONA: Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase osuđen zbog ucjene

Nastase je u siječnju već osuđen na dvije godine zatvora zbog nelegalnog financiranja svoje kampanje.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase osuđen je na uvjetnu trogodišnju zatvorsku kaznu zbog ucjene u postupku koji je počeo 2006. i koji je pozorno pratila Europska unija.

Nastase je u siječnju već osuđen na dvije godine zatvora zbog nelegalnog financiranja svoje kampanje.

Nekadašnji predsjednik socijaldemokratske vlade između 2000. i 2004. optužen je za ucjenu bivšeg rumunjskog konzula u Hong Kongu, koji je postao krunski svjedok u ovom postupku. Nastase je istodobno oslobođen optužbi za korupciju po kojima je primio mito od 630 tisuća eura od Irine Jianu, vlasnice jedne građevinske tvrtke, koju je imenovao na čelo Inspekcije za javne radove.

Nastaseov je odvjetnik odmah najavio žalbu na presudu.

Supruga bivšeg premijera Daniela Nastase također je osuđena na trogodišnju uvjetnu kaznu zatvora zbog korištenja lažnih dokumenata, dok je Irina Jianu po istoj optužbi osuđena na trogodišnju, ali bezuvjetnu, kaznu zatvora.

Nastase je u siječnju već osuđen na dvije godine zatvora zbog preusmjeravanja 1,7 milijuna eura, koje je na jednom simpoziju prikupio od raznih tvrtki, za financiranje svoje predizborne kampanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UCJENA, IRIINA JIANU, ADRIAN NASTASE, CRNI FONDOVI