Kultura

'PERFORMANS': Šibenik osvanuo oblijepljen osmrtnicama: U 946. godini života umro Šibenik

'Građani su razgrabili osmrtnice.'

Piše: PolitikaPlus/sibenik.in

Paralelno s plakatima Šibenskog građanskog foruma jutros su po cijelom gradu osvanule i osmrtnice Šibenika! „Javljamo građanima grada Šibenika od 1066. do danas, da je u 946. godini života nakon dvadesetogodišnje bolesti, preminuo naš voljeni grad Šibenik“ – piše u osmrtnici uz najavu kako će se pokop dragog nam Šibenika održati na Veliki petak, 6. travnja na groblju Sv. Ane. Kako piše portal sibenik.in, iza ovog, po mišljenju nekih građana morbidnog performansa, stoji Zoran Lučić – Luca, dugogodišnji snimatelj i član ŠGF-a.

'Građani su doslovno razgrabili osmrtnice, više smo ih podijelili njima nego što smo ih zalijepili po gradu.'

- Žao mi je što ovaj aktivistički umjetnički performans nisu prepoznali u Gradu, u kojem mi nisu dali dozvolu za lijepljenje osmrtnica po gradu, pa sam angažirao privatnika koji ima koncesiju. Ovo je tek početak – najavljuje Zoran Lučić Luca, kojem u Gradu nisu odobrili ni da realizira „pokop Šibenika“.

- Tražio sam odobrenje od direktora Čempresa Damira Ćapina, koji je bio vrlo susretljiv, ali nakon što je popričao s gradonačelnikom, javio mi je da neću dobiti dozvolu. Žao mi je što su se neki uvrijedili ovom idejom i ne razumiju što znači performans - kaže Lučić, napominjući da je pokop trebao biti kao pravi sprovod, uz klapu, trube, narodnu glazbu i prigodne govore političkih i inih aktera koje Lucić smatra sukrivcima za propast Šibenika. Unatoč mišljenju gradonačelnika, brojni građani su, kaže Luca, bili oduševljeni njegovom idejom.- Građani su doslovno razgrabili osmrtnice, više smo ih podijelili njima nego što smo ih zalijepili po gradu – kaže Lučić, dodavši kako je ovo „tek prvi u nizu performansa i događaja za boljitak Šibenika“ koje planira organizirati tijekom idućih mjesec dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OSMRTNICE, PERFORMANS, Zoran Lučić, ŠIBENIK, ŠGF