A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/film-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ciklus filmova snimljenih po Dickensovim djelima u kinu Tuškanac | Politika+
Kultura

CIKLUS: Ciklus filmova snimljenih po Dickensovim djelima u kinu Tuškanac

U sklopu ciklusa prikazat će se sedam filmova snimljenih po Dickensovim romanima, a prvi je na rasporedu nijemi film "Oliver Twist" Franka Lloyda iz 1922.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Filmski ciklus po djelima Charlesa Dickensa održat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac od 4. do 15 travnja u povodu 200. obljetnice rođenja velikoga viktorijanskog pisca.

U sklopu ciklusa prikazat će se sedam filmova snimljenih po Dickensovim romanima, a prvi je na rasporedu nijemi film "Oliver Twist" Franka Lloyda iz 1922., nakon kojega će biti prikazana ekranizacija "Olivera Twista" klasika britanske kinematografije Davida Leana iz 1948., izvijestio je Hrvatski filmski savez.

Ciklus obuhvaća i Leanova "Velika očekivanja" iz 1946., zatim adaptaciju božićnog klasika o starom škrcu Scroogeu, "Božićnu priču" Briana Desmonda Hursta iz 1922. te filmsku adaptaciju humorističnog romana "Posmrtni spisi Pickwickova kluba" Noela Langleya iz 1952.

U "Priči o dva grada" Ralpha Thomasa iz 1958. glumi Dirk Bogard, a ciklus završava mjuziklom "Oliver!" Carola Reeda iz 1968.

Književna kritika Dickensova djela svrstava među najbolje prikaze engleskog srednjega i nižega građanskog staleža. Začetnik je socijalnog romana, a njegovo je pisanje i danas nadahnuće piscima te filmskim i televizijskim redateljima. Svaki od njegovih 15 romana ekraniziran je najmanje dvaput, a ukupno je snimljeno gotovo 400 'dickensovskih' tv serija i filmova, podsjeća HFS u najavi ciklusa.

Najstarijom filmskom adaptacijom Dickensova djela donedavno se smatralo "Božićnu priču" iz studenoga 1901., no nedavno je otkriven kratki nijemi film "Smrt sirotog Joea" snimljen u Brightonu u ožujku 1901. Riječ je o adaptaciji epizode iz Dickensova romana "Sumorna kuća", koji je izlazio u nastavcima od ožujka 1852. do rujna 1853. i smatra se jednim od najboljih romana tog velikoga viktorijanskog pisca.

Ove godine prikazat će se i nova filmska verzija "Velikih očekivanja", romana koji uz "Olivera Twista", posve sigurno pripada najpopularnijem dijelu Dickensove literarne ostavštine. Slavljenička "Očekivanja" režirao je Mike Newell.

Dickens se rodio 1812. godine. Uz "Olivera Twista", "Velika očekivanja", "Davida Copperfielda" i "Nicholasa Nickelbyja", poznat je i po "Božićnoj priči", "Staretinarnici", "Cvrčku na ognjištu". Umro je u 59. godini 1871., pišući "Tajnu Edwina Droodea", roman koji je adaptiran za tv-seriju prikazanu na engleskoj televiziji u siječnju ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tuškanac, charles dickens, film