Turizam

MINISTAR TURIZMA: Veljko Ostojić: Ova turistička godina trebala bi biti bolja od prošle

'Sve pokazuje da se mogu očekivati bolji rezultati od lanjskih.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ova turistička godina trebala bi temeljem najava sa stranih tržišta, pripreme i ulaganja hrvatskog turističkog sektora biti dobra i poslovno stabilna, a ako se ništa nepredviđeno ne dogodi turizam će ove godine dati važan doprinos ukupnom gospodarstvu, istaknuo je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Veljko Ostojić na današnjoj prvoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a u novom sastavu.

Optimizam za ovu turističku godinu iznijeli su članovi Vijeća - predstavnici pojedinih hrvatskih regija i segmenata turizma, od 'velikih' i malih' hotelijera, preko putničkih agencija do obrtnika-ugostitelja.

Naglasivši da će rezultate ove godine kompletnije komentirati tek nakon prvih šest mjeseci, jer tada će se vidjeti kako je prošla i predsezona, ministar Ostojić kazao je kako sve pokazuje da se mogu očekivati bolji rezultati od lanjskih.

Za sada je još pomalo, kako je kazao, a to su potvrdili i drugi članovi Vijeća, neizvjestan drugi dio lipnja, jer je buking za taj dio nešto slabiji, te je pozvao sve u sektoru da i taj dio odrade smireno i profesionalno.

Vijeće je prihvatilo odluku posebnog Povjerenstava da se za ovogodišnjih 12 modela udruženog oglašavanja u promotivnim kampanjama javnog i privatnog domaćeg i stranog turističkog sektora, za što je na natječaje stiglo 633 zahtjeva, odobri 49,5 milijuna kuna iz sredstava HTZ-a. Na to bi partneri trebali uložiti još 47,5 milijuna kuna, što ukupno čini 97 milijuna kuna.

U vezi mjera udruženog oglašavanja ministar je najavio da će taj dio Programa rada HTZ-a za iduću godinu najvjerojatnije usvojiti bar djelomično već u ovom srpnju. Time se s tim mjerama neće kasniti kao ove godine, a partnere bi se ranije nego prijašnjih godina motiviralo za kreiranje novih linija i paketa za Hrvatsku.

Prihvaćeno je i izvješće o ostvarenom programu rada HTZ-a i financijskom planu za prošlu godinu, u kojoj je HTZ ostvario ukupne prihode od 286,8 milijuna kuna, od čega se najviše, 97,6 milijuna kuna i 95 milijuna kuna, odnosilo na sredstva od boravišne pristojbe i iz državog proračuna.

Predloženo je i da se pri stvaranju programa rada za iduću godinu više pažnje obrati primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u promociji, ali i u cijelom sustavu turističkih zajednica.

Prihvaćajući izvješće o naplati boravišne pristojbe, odnosno o stanju duga te pristojbe koji je na dan 31. prosinca prošle godine iznosio ukupno 24 milijuna kuna, od čega je 14,1 milijun kuna dug za 2011., a 9,7 milijuna kuna za godine prije, članovi Vijeća prihvatili su i da se dužnicima da rok od tri godine da u ratama podmire dug i to uz potpisivanje sporazuma sa HTZ-om. Tko ne potpiše taj sporazum slijedi mu ovrha, iako je takva mjera, kako je kazao v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, kada se primjenjivala prije nekoliko godina bila izuzetno loše prihvaćena u lokalnim sredinama i medijima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

htz, veljko ostojić, turizam