Ivan Klarić

PRVIH STO DANA: Željko Jovanović, kao i Mamić, samo viče - rezultata nigdje

U prvih stotinu dana otkako obnašam dužnost pomoćnika ministra za sport, nije ništa napravljeno, rekao je iskreno Skansi i zapravo najbolje opisao učinak svog (pre)glasnog šefa.

Piše: Ivan Klarić

Dok je Ante Čačić iz Maksimira u ime gazde Zdravka Mamića udarao po ministru Željku Jovanoviću rekavši da im 'dizač utega soli pamet', Jovanović i njegov pomoćnik Petar Skansi stali su pred užarene mikrofone.

 

Stara narodna poslovica ide ovako: Puno zuji a malo meda daje. Na taj bi se način najbolje mogao opisati rezultat 100 dana Željka Jovanovića na čelu ministarstva koje bi trebalo donijeti promjene u uzdrmani, okaljani i krimininalnim mrežema isprepleteni nogomet. Nažalost, osim žestokih poruka i nekoliko udaraca šakom o stol, Jovanović i njegovi suradnici ništa bitnoga nisu napravili.

Kao i inače, novinari su čekali neku od žestokih poslanica ministra Jovanovića, a dočekali su trenutak Skansijeve brutalne iskrenosti.

- U prvih stotinu dana otkako obnašam dužnost pomoćnika ministra za sport nije ništa napravljeno, rekao je iskreno Skansi i zapravo najbolje opisao učinak svog preglasnog šefa Željka Jovanovića.

Stara narodna poslovica ide ovako: Puno zuji, a malo meda daje. Na taj bi se način najbolje mogao opisati rezultat 100 dana Željka Jovanovića na čelu ministarstva koje bi trebalo donijeti promjene u uzdrmani, okaljani i krimininalnim mrežema isprepleteni nogomet. Nažalost, osim žestokih poruka i nekoliko udaraca šakom o stol, Jovanović i njegovi suradnici ništa bitnoga nisu napravili.

Kolika je njihova nemoć velika, govori podatak da je, poslije Mamića, sve više onih koji bez straha udaraju po Jovanoviću. A korak dalje opet je napravio, a tko drugi, Mamić pozvavši Jovanovića na ostavku jer, kako on smatra, ministar sporta nije kompetentan.

O tome je li Jovanović kompetentan ili ne, neka prosudi javnost i oni koji prate njegov rad. No, činjenica je da je u bitku s anomalijama u nogometu i sportu općenito krenuo na potpuno pogrešan način. Visoki tonovi, teške optužbe i uvrede nikako ne mogu biti oružje jednog ministra u borbi s onima koji po njegovom mišljenju truju hrvatski sport, a posebice nogomet. Vika i javno prepucavanje na rubu obračuna do sada nije imalo, a kako trenutno stoje stvari, neće ni imati utjecaja na dobro uigran orkestar u Maksimiru i Rusanovoj 13.

No, jedan ministar u ozbiljnoj zemlji trebao bi ipak znati gdje je kraj verbalnom prepucavanju, a gdje početak konkretnog rada s konkretnim rezultatima. A njih do sada nije bilo niti se naziru u bliskoj budućnosti.

I umjesto da okolo arlauče kako su čelnici hrvatskog nogometa sumnjivi tipovi koji samo gledaju svoju korist na štetu interesa društva, ministar Jovanović bi u tišini svog ureda, zajedno sa svojim suradnicima, trebao pripremati zakonske okvire za ono što Skansi naziva spasom za hrvatski sport - izvanredno stanje u hrvatski vrhunski sport, a u Hrvatski nogometni savez prinudnu upravu.

To je jedini lijek za ozbiljno bolesni hrvatski nogomet i sport općenito. Galama i teške riječi ministra zasada nisu uspjele pokrenuti ozdravljenje sporta. Upravo zbog toga, krajnje je vrijeme da Jovanović prestane s već otrcanim verbalnim prepucavanjima i nešto ozbiljno počme raditi. On sam mora shvatiti da više nije oporbeni zastupnik, koji napada i viče, nego ministar koji treba nuditi rješenja i iza sebe imati rezultate.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komentari, zdravko mamić, ivan klarić, željko jovanović, hns, nogomet