A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/djeca%20u%20školi.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jovanović: Djeca koja ne pohađaju vjeronauk moraju imati alternativu | Politika+
Hrvatska

PORUKA: Jovanović: Djeca koja ne pohađaju vjeronauk moraju imati alternativu

'Danas ću uputiti preporuku školama da se nastava iz vjeronauka održava prvi ili zadnji sat školske nastave.'

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ustvrdio je da u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u prvih stotinu dana otkako mu je na čelu nije doneseno ni jedno političko, već samo stručna rješenja.

 

Najavio je da će neki od prioriteta u narednome razdoblju biti izrada prijedloga zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, izrada novoga Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost te provođenje javne rasprave i donošenje izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Prvih stotinu dana rada toga ministarstva pod novim vodstvom bila je i tema današnje konferencije za novinare na koju su se ministar i njegovi najbliži suradnici - zamjenica Marija Lugarić i pomoćnici Ankica Nježić, Saša Zelenika i Petar Skansi opširno osvrnuli.

Marija Lugarić osvrnula se i na današnju konferenciju za novinare lezbijske grupe "Kontra" na kojoj je članica "Kontre" Sanja Juras istaknula da im je Lugarić na sastanku u veljači dala netočnu informaciju da udžbenike za vjeronauk ne odobrava MZOS već Hrvatska biskupska konferencija. Lugarić je istaknula da je taj podatak točan i pozvala se na Ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Svete Stolice i Vlade RH.

 

Dodala je da Sanja Juras nije bila na spomenutom sastanku na kojemu je predstavnike udruga "Kontra" i "Iskorak" pozvala da Ministarstvu dostave analizu udžbenika društvenih i humanističkih predmeta, te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola, te istaknula da će se MZOS i dalje odlučno zauzimati za uklanjanje svakoga oblika diskriminacije, uključujući i onu spolnu.

"Kontra" je pak danas predstavila tu analizu i posebno izdvojila udžbenik vjeronauka "S Kristom u život" za 8. razred osnovne škole, koji je, kako su rekli, odobrio MZOS, a u kojemu se navodi da je "homoseksualnost neuredna te da se protivi naravnom zakonu".

Vezano za vjeronauk u školama i pritužbe roditelja čija djeca ne pohađaju nastavu toga izbornog predmeta da su njihova djeca tada bez aktivnosti, ministar Jovanović najavio je da će danas uputiti preporuku školama da se nastava iz vjeronauka održava prvi ili zadnji sat školske nastave što će, uvjeren je ministar, škole moći provesti.

 

Školama će preporučiti i da za oko 15 posto djece koja ne pohađaju nastavu iz vjeronauka, obvezno osiguraju zamjenski sadržaj, ali tako da za to ne bude isključivo zadužen školski knjižničar.

 

To što je učinjeno u prvih stotinu dana Jovanović je novinarima sažeto predočio pregledom rada u četiri uprave - za odgoj i obrazovanje, visoko obrazovanje, za znanost i tehnologiju te za sport.

Najavio je da će neki od prioriteta u narednome razdoblju biti izrada prijedloga zakona o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, izrada novoga Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost te provođenje javne rasprave i donošenje izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ankica Nježić najavila je da će iduće školske godine 'krenuti' programi triju novih vrsta gimnazija - ekonomske, turističke i tehničke koji će se provoditi kao pilot-projekti u po jednome razrednom odjeljenju varaždinske Gospodarske škole.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRKVA, VJERONAUK, ŽELJKO JOVANOVIĆ, ŠKOLE