Hrvatska

ODJECI: Komadina nikada nije imao podršku na Iblerovu trgu, nije otišao samo zbog zdravstvenih razloga

Macan: Vlada neće snositi veliku štetu zbog ostavke Komadine.

FOTO: Nasljednik Komadine ipak se neće birati iz nekakve 'riječke kvote'
Piše: Ivan Klarić

Neobično brz i sažet bio je danas predsjednik Vlade Zoran Milanović kada je pred mnoštvom pripadnika sedme sile hrvatsku javnost obavijestio kako je ministar pomorstva, mora i infrastrukture Zlatko Komadina podnio ostavku zbog, kako kaže Milanović, zdravstvenih razloga.

 

GJENERO: Komadina je bio jedan od najuspješnijih župana, ali nikada nije imao, pa tako i sada, veliku potporu izvan svoje županije a i na Iblerovom trgu. Mislim da je najveći razlog odlaska Zlatka Komadine razlika u koncepciji između njega s jedne strane a s druge strane Milinovića, Čačića i Linića.

- Jedini razlog ostavke su zdravstveni problemi koji traju od početka njegova mandata. Mi smo bili dobri suradnici, možda u ta tri mjeseca bolji nego ranije - rekao je premijer Milanović.

Odbacio je slučaj Žute Lokve kao jedan od razloga ostavke.

- Nikakvih drugih razloga za ostavku nije bilo pa tako jedan od problema nije ni Žuta Lokva - kazao je.

Premda se o odlasku Komadine u javnosti nagađalo još od njegova iznenadnog odlaska u bolnicu, današnje obrazloženje njegove ostavke pomalo je ostalo visjeti u zraku. Činjenica jest da je Komadina od dolaska na funkciju ministra, što nam je danas u razgovorima potvrdilo nekoliko njegovih kolega iz Vlade, imao zdravstvenih problema, no, isto tako, činjenica je da Komadina nije baš najbolje kotirao u planovima dvojca koji imaju važnu ulogu na Markovom trgu - Slavka Linića i Radimira Čačića.

Politički analitičar Davor Gjenero podsjeća da su odnosi Linića i Komadine zategnuti već neko vrijeme i da takav odnos datira još iz vremena kada je Komadina bio dosta uspješan župan, a Linić šef riječkog SDP-a.

- Njihov odnos nikada nije bio idealan. No, premda je Linić primjerice dosta negativno reagirao na način odabira članova Uprave HAC-a, ne vjerujem da su Linić ili Čačić utjecali na njegov odlazak samo tri mjeseca nakon preuzimanja ministarstva, kaže nam Gjenero.

- Komadina je bio jedan od najuspješnijih župana, ali nikada nije imao, pa tako i sada, veliku potporu izvan svoje županije, a i na Iblerovom trgu. Mislim da je najveći razlog odlaska Zlatka Komadine razlika u koncepciji između njega s jedne strane, a s druge strane Milanovića, Čačića i Linića, smatra Gjenero, ustvrdivši da ostavka ministra Komadine neće imati bitnog utjecaja na imidž Vlade u javnosti.

POLITIČKE ROŠADE

Teren već pripremljen za odlazak Zlatka Komadine >>

 

MACAN: Sada je zapravo najbitnije da se brzo izabere njegov nasljednik i da novi čovjek krene s poslom. Nikako po Vladu ne bi bilo dobro da se odabir novog ministra oteže jer bi to onda otvorilo prostor za razna nagađanja.

- Siguran sam da Vlada neće imati štete zbog ovoga, premda je u najmanju ruku zanimljivo da jedan ministar odlazi nakon samo tri mjeseca, ističe Gjenero.

PR stručnjak Krešimir Macan kaže da nije iznenađen ostavkom Zlatka Komadine jer je to, kaže, bilo očekivano.

- Još od njegova odlaska u bolnicu počela su medijska nagađanja i bilo je pitanje vremena kada će se povući. Ne bih želio spekulirati da li je samo zdravstveno stanje razlog odlaska ili nešto drugo, ističe Macan.

Macan se slaže s Gjenerom i tvrdi da zbog ostavke ministra Vlada Zorana Milanovića neće snositi neku ozbiljnu štetu u javnosti.

- Sada je zapravo najbitnije da se brzo izabere njegov nasljednik i da novi čovjek krene s poslom. Nikako po Vladu ne bi bilo dobro da se odabir novog ministra oteže, jer bi to onda otvorilo prostor za razna nagađanja, na kraju će Macan.

Kako je danas na konferenciji za novinare rekao Zoran Milanović, nasljednik Zlatka Komadine biti će aktualni župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić. Radi se o osobi u koju premijer ima veliko povjerenje i koji u javnosti već dugo figurira kao Milanovićev čovjek. Premda smo danas pokušali doći do komentara očito novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dalje od njegove tajnice nismo mogli.