IVAN HRSTIĆ

KOLUMNA: Novi divljački ispad Željka Jovanovića: Biskupi su nekorektni i ne misle na djecu!

Kako je Jovanović zapeo u močvari koju je poželio isušiti.

FOTO: ZAŠTO JOVANOVIĆ I DALJE ZVUČI KAO NEKI OPORBENJAK KOJI SE JEDINO IZGREDIMA MOŽE PROBITI DO MEDIJA?
Piše: Ivan Hrstić

 

Jovanović opaljuje pljusku Crkvi s kojom bi trebao naći zajednički jezik. Poručiti biskupima da oni ne brinu za djecu, u ova vremena ima itekako gadan podtekst, bio on njega svjestan ili ne.

Za SDP-ovog ministra za Facebook ništa se nije promijenilo otkako se sa istočne strane Markovog trga preselio na zapadnu: Željko Jovanović ostao je isti slon u staklarnici koji u njoj bezobzirno pleše za svoju internetsku publiku, ne mareći za neki prepostavljeni ugled i dignitet Vlade.

Nakon što je na Veliki petak biskup Srakić zatražio očitovanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića o Jovanovićevoj preporuci za pomicanje satnice vjeronauka u osnovnim školama, Jovanović je reagirao gotovo na isti način kao da su mu se obratili Zdravko Mamić i Vlatko Marković. Samo što im nije poručio da pljunu u vlastiti lik u ogledalu. Ili možda jeste, samo ne tako doslovno.

– Da su bar malo korektni i misle na djecu, moju Preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne prijetiti, kao u zadnjoj rečenici, odgovara Jovanović, kako izvještava Novi list.

....

 

....

 SRAKIĆEVO PISMO MILANOVIĆU

Srakić u pismu upućenom na Veliki petak prigovara zbog više kršenja Ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom, ali i zbog toga što je Preporuka odaslana javnosti na Jovanovićevoj konferenciji za novinare bez ikakvih prethodnih konzultacija s HBK koja je sunadležna za nastavu vjeronauka. Srakić navodi da je Preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka jer je Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti, »napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati. HBK pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za učenike koje ne pohađaju vjeronauk, "ipak smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo Preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima." (NL)  

 

 

 

 

Jovanović i Komadina za sada su najveća su razočaranja ove vlade, svi ostali isporučili su točno ono što je od njih bilo očekivano, neki u pozitivnom, neki u negativnom smilsu. No, za razliku od Komadine, ovaj izbor Milanoviću nije bio nametnut.

Nema sumnje da će ovakav stav uvrijeđenog tinjedžera naići na mnogo simpatija u javnosti, jer ova nacija, iako se u većini deklarira katoličkom, pola stoljeća bila je programirana da svaki potez ili ne-potez crkve dočeka na nož. Dakako, to nipošto ne znači da Crkva redovno ne isporučuje materijal pogodan za negativnu reakciju i kritiku, no u načinima na koji su napadi posloženi nepogrešivo se prepoznaje isti takav rukopis.

Na to nije imun gotovo nitko od nas, te potprograme koji su rezultat polustoljetnog eksperimenta s kolektivnim jednopartijskim pranjem mozgova prepoznajem i kod sebe samog, u nekim vlastitim reakcijama na prvi mah. No, kad mrvicu bolje razmislim, onda ipak najčešće neku svoju vlastitu kritiku crkvi i njezinim uzusima ponašanja prepustim nekom drugom, znajući da kandidata nedvojbeno neće nedostajati. No, ovaj put imam potrebu udariti kontru.


Kao otac školarca koji pohađa vjeronauk, zasigurno imam mnogo zamjerki na način na koji se odvija ta nastava, no isto tako ne želim da te probleme rješava isfrustrirani ministar koji ne zna da njegovo nije da probleme prelama preko vlastitog koljena ili neke stvari već da uz suradnju svih koji mogu dati svoj kvalificirani doprinos - dođe do rješenja koje neće poniziti nikoga.


U saborskom kokošinjcu od Jovanovića nitko nije očekivao bilo kakve mjerljive rezultate osim osvojenog broja minuta u informativnim emisijama. Danas mu je pametnije da šuti, kao i drugi ministri iz drugog ešalona, ili nek ode za Komadinom. Manje kreketanja, više rada. Ovaj cirkus mora biti zaustavljen.

Umjesto toga, Jovanović opaljuje pljusku Crkvi s kojom bi trebao naći zajednički jezik. Poručiti biskupima da oni ne brinu za djecu, u ova vremena ima itekako gadan podtekst, bio on njega svjestan ili ne. Je li to pokazatelj obrasca na koji će se rješavati facebookovska agitacija i pritisak da se razvrgne ugovor sa Svetom stolicom? Zoran Milanović je ipak pametniji od toga, pokazujući dominantni gen za diplomaciju, a recesivni za sukobe, no, ipak domećem zadršku koja navodi na oprez - nije bio dovoljno pametan da na ovako izazovno mjesto ne stavi ovakvog klauna. Jovanović i Komadina za sada su najveća razočaranja ove vlade, svi ostali isporučili su točno ono što je od njih bilo očekivano, neki u pozitivnom, neki u negativnom smilsu. No, za razliku od Komadine, ovaj izbor Milanoviću nije bio nametnut. Ili možda ipak jest?

Kad se Željko Jovanović šamara s Mamićem i Markovićem, to svakako može izgledati simpatično do određene mjere, na nakon nekog vremena sve izgleda kao u crtiću u kojem dva žapca s kaubojskim šeširima pucaju jedan na drugoga svaki sa svoje strane kamena. Konačni rezultat je stvarno močvara, kako se Jovanović sasvim prikladno izrazio, samo što
i on u njoj do u besvijest krekeće zajedno s Mamićem i Markovićem.

U saborskom kokošinjcu to je još i moglo proći, jer od Jovanovića tamo nitko nije očekivao bilo kakve mjerljive rezultate osim osvojenog broja minuta u informativnim emisijama. Danas mu je pametnije da šuti, kao i drugi ministri iz drugog ešalona, ili nek ode za Komadinom. Manje kreketanja, više rada. Ovaj cirkus mora biti zaustavljen.


Za kraj, slučaj s Institutom Ruđer Bošković, koji bi bio komičan da nije tragičan. Ministar je zatražio i dobio glavu ravnateljice izabrane na javnom natječaju, kao glavni motiv navevši iskonstruirane formalne razloge i loše međuljudske odnose, zanemarivši pri tom da su te odnose zatrovali upravo oni koji su optuženi za zloporabe ovlasti i privatiziranje materijalnih i financijskih sredstava instituta. Kaznio je tako ravnateljicu koja je ukazala na korupciju, umjesto da je podrži i pusti DORH-u da radi svoj posao.

Ostaje kuriozitet - dan nakon što je Upravno vijeće IRB-a na Jovanovićevo guranje smijenilo Danicu Ramljak, DORH je podignuo optužnicu protiv njezinog najglasnijeg protivnika u Institutu, Krešimira Pavelića, zbog muljaža sa studentskim ugovorima, čime je navodno u džep pospremio 224 tisuće kuna pristiglih, treba li to uopće spominjati, iz džepa poreznih obveznika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dorh, danica ramljak, zdravko mamić, zoran milanović, željko jovanović