A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/king-ict-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

KING ICT uveo sustav za kontrolu i praćenje poticaja u poljoprivredi | Politika+
IT

IAKS: KING ICT uveo sustav za kontrolu i praćenje poticaja u poljoprivredi

Sustav se sastoji od poljoprivrednih registara, zaprimanja, administrativne kontrole i odobravanja zahtjeva, kontrole na terenu, daljinske kontrole i višestruke sukladnosti.

Piše: p/h

Tvrtka KING ICT izvijestila je da je za potrebe Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uspješno uveden informacijski sustav za kontrolu i praćenje poticaja u poljoprivredi (IAKS).

Sustav se sastoji od poljoprivrednih registara, zaprimanja, administrativne kontrole i odobravanja zahtjeva, kontrole na terenu, daljinske kontrole i višestruke sukladnosti.

Hrvatska je tako, kako navode, dobila sustav u kojem su sadržani stvarni podaci o resursima poljoprivrednika i plaćanju potpora u poljoprivredi. Podaci služe za administrativne svrhe, ali i za izradu analiza uz koje se može efikasnije odlučivati i provoditi  poljoprivrednu politiku, navodi se u priopćenju.

Ovaj projekt, vrijedan više od dva milijuna eura, financiran je putem IPA fondova EU, a nositelj projekta je tvrtka KING ICT u suradnji s hrvatskim i inozemnim partnerima, češkim Ekotoxom i slovenskom tvrtkom Sigergise.

Zemlje članice EU upravo pomoću IAKS-a dodjeljuju, prate i kontroliraju plaćanja poljoprivrednicima, kao i izravna plaćanja te određuju mjere ruralnog razvoja vezane uz poljoprivredne površine. Sustav se sastoji od poljoprivrednih registara, zaprimanja, administrativne kontrole i odobravanja zahtjeva, kontrole na terenu, daljinske kontrole i višestruke sukladnosti.

Implementacija sustava obuhvatila je razvoj softverskog rješenja sukladno zahtjevima zajedničke poljoprivredne politike EU, razvoj i integraciju financijskog modula za plaćanje i izvještavanje prema tijelima EU, reviziju i unapređenje poslovnih procedura vezanih uz potpore, edukaciju više od 600 zaposlenika Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredne komore kao i edukaciju više od 800 poljoprivrednika.

Ovim projektom i uspostavom IAKS sustava, stvoreni su preduvjeti da se transparentno obrađuju, odobravaju i kontroliraju isplate nekoliko milijardi kuna različitih potpora i poticaja sukladno hrvatskom i europskom zakonodavstvu, ističe se u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POTICAJI, IAKS, KING ICT, POLJOPRIVREDNI POTICAJI