Svijet

IZBOR : Rusija podupire američkog kandidata za predsjednika Svjetske banke

'Kim je stekao veliko iskustvo radeći u Rusiji kada je službovao u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.'

FOTO: Jim Yong Kim i Barack Obama
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Rusija će poduprijeti Jim Yong Kima, američkog kandidata za sljedećeg predsjednika Svjetske banke, izjavio je u petak ruski ministar financija Anton Siluanov nakon susreta s kandidatom, koji boravi u posjetu Moskvi na svojoj svjetskoj turneji pridobijanja potpore.

"Kim je stekao veliko iskustvo radeći u Rusiji kada je službovao u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji."

"Uzimajući u obzir njegove značajne profesionalne kvalitete, kao i njegova iskustva i znanja, Ruska Federacija će podržati kandidaturu Jim Yong Kima tijekom glasovanja Upravnog odbora Svjetske banke", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva financija.

Kim je stekao veliko iskustvo radeći u Rusiji kada je službovao u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dodaje se u priopćenju. On je vodio WHO inicijativu koja je omogućila HIV tretman za milijune ljudi u zemljama u razvoju.

Kim je službovao u različitim ulogama u WHO-o od 2003-2005., prema njegovom životopisu objavljenom na internetskim stranicama sveučilišta Darmouth. Kim, stručnjak za javno zdravstvo i bivši dekan Dartmoutha, već je bio u Aziji i dijelovima Južne i Srednje Amerike, gdje se sastao s financijskim čelnicima niza zemalja.

Rusija je prva od tzv. BRIC zemalja - što je skraćenica brzorastućih ekonomskih sila Brazila, Rusije, Indije i Kine - koja je izrazila potporu kandidaturi Kima. Dvoje drugih kandidata koji se natječu za mjesto predsjednika Svjetske banke su nigerijska ministrica financija Ngozi Okonjo-Iweala i bivši kolumbijski ministar financija Jose Antonio Ocampo. Ranije u petak, neslužbeno je objavljeno da je Ocampo spreman povući svoju kandidaturu, jer su se nova gospodarstva i zemlje u razvoju suglasile oko potpore jednom kandidatu.

Dužnost predsjednika Svjetske banke tradicionalno je povjeravana Amerikancima. Objava odluke o nasljedniku sadašnjeg predsjednika banke Roberta Zoellicka, očekuje se u vrijeme kada banka i njezina sestrinska ustanova, Međunarodni monetarni fond (MMF), budu održavale polugodišnje sastanke u Washingtonu 20-22. travnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ngozi Okonjo-Iweala, svjetska banka, who, Jim Yong Kim, Jose Antonio Ocampo