Svijet

MINISTAR: Željko Jovanović: Zdravstveni odgoj kao predmet najranije sljedeće nastavne godine

'Ove godine će možda biti uveden neki modularni oblik nastave.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Imamo snage za suzbijanje nezaraznih bolesti u Hrvatskoj i to na temelju zdravstvenog odgoja u školama, kazao je na tribini o zdravstvenom odgoju ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Ove godine će možda biti uveden neki modularni oblik nastave, a zdravstveni odgoj kao kompletan nastavni predmet nije moguć prije sljedeće nastavne godine.

Jovanović je na tribini riječkog SDP-a rekao da će na pitanje kakav nam zdravstveni odgoj treba odgovoriti Povjerenstvo za izradu kurikuluma zdravstvenog odgoja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, koje je završilo analizu svih sadržaja zdravstvenog odgoja koji se "provlače" kroz predmete u osnovnoj i srednjoj školi.

Na temelju te analize treba odrediti da najlakše i najbrže uvesti zdravstveni odgoj, rekao je istaknuvši da ministarstvo želi da to bude što prije. Ove godine će možda biti uveden neki modularni oblik nastave, a zdravstveni odgoj kao kompletan nastavni predmet nije moguć prije sljedeće nastavne godine, kazao je Jovanović.

Cilj je zdravstvenog odgoja omogućiti da se od osnovne škole, primjerice od sedmog razreda, ako bi to bio izborni predmet, usvajaju zdrave životne navike, tj. prevencija debljine, bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti ovisnosti, zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja i prevencija nasilja, rekao je ministar dodavši da je riječ o nečemu što je puno šire od spolnog odgoja, koji neki, kazao je, žele izjednačiti sa zdravstvenom odgojem. Dodao je da je seksualni odgoj samo jedna nastavna cjelina u okviru zdravstvenog odgoja.

Na upit o čemu će ovisiti hoće li zdravstveni odgoj biti obavezni ili izborni predmet, Jovanović je odgovorio da će to ovisiti o prijedlogu Povjerenstva koje će savjetovati ministarstvo kako najjednostavnije taj predmet uvesti u škole, što ovisi i o satnici, o predavačima, o troškovima. Jedna od ideja je da to možda bude modularni premet koji će se izmjenjivati primjerice s građanskim odgojem, što znači da zdravstveni odgoj ne mora trajati od prvog do zadnjeg dana nastave, nego će možda trajati jedno polugodište, a drugo građanski odgoj. Uvest će se na najučinkovitiji i najekonomičniji način za svu djecu, istaknuo je.

Ministar Jovanović o zdravstvenom odgoju govorio kroz temu bolesti srca i krvožilja. Istaknuo je da je u Hrvatskoj, iako je problem pretilosti već odavno prepoznat u svijetu, tek prošle godine izrađen akcijski program u vezi s tim problemom.

Glavni uzroci oboljevanja i umiranja u svijetu su debljina, pušenje, premala tjelesna aktivnost i alkohol, rekao je Jovanović te ocijenio da se u borbu protiv tih uzroka mogu svi uključiti, da bi to moglo omogućiti smanjenje troškova, odnosno, omogućiti primjerice da se "ima više novca za liječenje djece na dječjim hematološkim odjelima."

Analize ukazuju da je debljina ključni javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, ključni uzročnih dijabetesa i drugih bolesti te da se pretilima ne nude prava rješenja.

Uvođenje zdravstvenog odgoja u osnovne škole je prevencija, koja donosi uštede u zdravstvenim fondovima i uštede u liječenju posljedica, rekao je ministar te naglasio da o tome što je zdravstveni odgoj ne mogu odlučivati udruge u kojima nema ni jednog liječnika, odnosno da je to pedagoška disciplina koja se bavi unaprjeđenjem zdravstvene kulture naroda, da pomaže medicini i da u toj temi nema pitanja svjetonazora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstveni odgoj, željko jovanović