A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-vrdoljak-rusenje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vrdoljak: Još pet milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita | Politika+
Mojbiz

NAJAVA: Vrdoljak: Još pet milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita

Na natječaj za subvencioniranje stambenih kredita u tjedan dana je došlo više od 600 zahtjeva, a do sada ih je stiglo 700.

Piše: PolitikaPlus

Zbog velikog interesa građana za subvencioniranjem kredita za kupnju prvog stana ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio je da će od ministra financija zatražiti još pet milijuna kuna za taj projekt kako bi se u ovoj godini prodalo oko 800 stanova.

"Zamolio sam ministra financija (Slavka Linića) za još pet milijuna kuna unutar naših stavaka, tako da nećemo probijati nikakve limite", kazao je Vrdoljak u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" istaknuvši da je do sada stiglo 700 zahtjeva građana za subvencioniranjem stambenih kredita te da i dalje pristižu, ali u manjem broju.

Podsjetivši da je projekt subvencioniranja kredita za kupnju prvog stana započela prošla vlada s ciljem da se u promet pusti 2000 izgrađenih stanova, kazao je da je ova vlada osigurala 10,5 milijuna kuna kako bi se ispunio cilj od 540 prodanih stanova u ovoj godini. "Sada ćemo ići s dodatnih još pet milijuna kuna, da bi mogli ispuniti zahtjeve koji su stigli", kazao je Vrdoljak istaknuvši kako će se u promet pustiti oko 800 stanova .

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja rekao je da su nakon objave natječaja očekivali kako će se vrlo brzo "ispucati tih desetak milijuna kuna, što se i dogodilo" te naveo kako je na natječaj za subvencioniranje stambenih kredita u tjedan dana došlo više od 600 zahtjeva, a do sada ih je stiglo 700.

Po podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od 16. ožujka do 12. travnja zaprimljeno je 696 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita, a od obrađenih 532 odobreno su 525 zahtjeva. Zatražena je dopuna za jedan zahtjev, četiri su odbijena, a dva podnositelja zahtjeva su odustala. Najviše zahtjeva bilo je za kupnju stana u Zagrebu (299), Dugom Selu (26), Velikoj Gorici (23) i Splitu (22), a zahtjevi su podneseni u 57 gradova i mjesta.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 16. ožujka objavila je oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita u 2012. te građani od tada mogu podnijeti zahtjev za nepovratnom subvencijom polovice mjesečnih obroka u prve četiri godine otplate kredita i tako uštedjeti do 14 tisuća eura. APN je sklopila ugovore s 11 banaka koje se obvezuju davati subvencionirane kredite. Subvencija se odnosi na nove, izgrađene stanove koji imaju akt o građenju i ishođenu uporabnu dozvolu. Subvencioniranje se odobrava za kredit čiji iznos ne prelazi 100 tisuća eura, a rok otplate nije kraći od 20 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stanovi, kredit, ministar graditeljstva, ministar vrdoljak