A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/barack-obama-210.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Barack Obama želi ograničiti špekulacije na tržištu nafte | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Barack Obama želi ograničiti špekulacije na tržištu nafte

Predviđa se povećanje kazni za manipulatore cijenama nafte s jednog na 10 milijuna dolara.

Piše: p/h

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je iznio plan borbe za ograničenje špekulacija na tržištu nafte, zatraživši desetostruko povećanje maksimalnih kazni za prekršaje iz tog područja, priopćila je Bijela kuća.

Predviđa se povećanje kazni za manipulatore cijenama nafte s jednog na 10 milijuna dolara.

Novim se prijedlogom od trgovaca naftom traži da ulože više vlastitog novca u transakcije, traži se više sredstva za jačanje nadzora tržišta i poziva na više kazne za manipuliranje tržištem.

Plan koji je Obama iznio u obraćanju javnosti iz Bijele kuće predviđa povećanje kazni za manipulatore cijenama nafte s jednog na 10 milijuna dolara.

Povećane kazne odražavat će težinu prekršaja, navela je Bijela kuća u priopćenju prije Obaminog govora. Istaknuto je da Amerikanci imaju pravo znati manipulira li se tržištima dok "nestabilnost na Bliskom istoku pridonosi povećanju cijena goriva u svijetu, koje imaju posljedice po potrošače".

Obama je pozvao i Kongres da osigura veća sredstva za američku instituciju nadležnu za financijska tržišta - Komisiju za trgovanje robnim terminskim transakcijama (CFTC), kako bi pojačala nadzor i povećala broj osoblja koje ga treba provoditi.

Obama tim potezom nastoji parirati oporbenim republikancima, koji ga optužuju za visoke cijene benzina u SAD-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spekulacije, tržište nafte, barack obama