Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze jutros ipak porasle, euro stabilan

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, nakon pada prinosa na španjolske obveznice i niza dobrih kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,6 i 1,6 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,2 posto.

 

Ulagači su odahnuli nakon uspješne aukcije kratkoročnih španjolskih dugova. Ako i aukcija dugoročnih obveznica u četvrtak dobro prođe, može se očekivati jačanje sklonosti ulagača rizičnijim investicijama

 

Na jučerašnjoj aukciji Španjolska je prodala 3,2 milijarde eura 12-mjesečnih i 18-mjesečnih trezorskih zapisa, zahvaljujući snažnoj potražnji domaćih banaka. To je ublažilo strahovanja ulagača od širenja dužničke krize, pa su prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice ponovno zaronili ispod razine od 6 posto. „Ulagači su odahnuli nakon uspješne aukcije kratkoročnih španjolskih dugova. Ako i aukcija dugoročnih obveznica u četvrtak dobro prođe, može se očekivati jačanje sklonosti ulagača rizičnijim investicijama“, kaže Hirokazu Yuihama, strateg u tvrtki Daiwa Securities. Pozitivno je na azijska tržišta utjecao i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je niz američkih kompanija objavio bolja nego što se očekivalo kvartalna poslovna izvješća za prvo tromjesečje.

 

Zahvaljujući tome, ublažena su strahovanja da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava negativno utjecati na zarade kompanija.

 

„I španjolska aukcija i rezultati američkih kompanija pozitivni su signali, no prerano je da bismo se zanosili. Zarade kompanija nadmašuju očekivanja, no procjene su od početka vrlo niske“, kaže Kim Byung-yeon, analitičar u tvrtki Woori Investment & Securities. Na valutnim se tržištima, pak, tečaj eura stabilizirao iznad razine od 1,31 dolara. Jutros se kreće oko 1,3120 dolara, dok se jučer u ovo doba njime trgovalo po 1,3100 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 105,30 na 106,75 jena. I američka je valuta ojačala prema japanskoj, pa je tečaj dolara skočio s jučerašnjih 80,40 na 81,30 jena.

 

Nakon što je jučer porasla za otprilike 1,3 dolara, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 104,20 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, burze, tokijska burza, azijska burza, dionice