Zagreb

KAZNE: Kontrolori ZET-a u ožujku ispisali 700 tisuća kuna kazni švercerima

Mogu potvrditi porast naših prihoda za oko 30 posto, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Piše: PolitikaPlus/Večernji list
Uzme li se u obzir kako gotovo 45 posto građana ne kupuje kartu u tramvajima i autobusima, ne začuđuje podatak da je na mjesečnoj razini broj ispisanih kazni skočio s 2900 u veljači na 3500 u ožujku u ukupnom iznosu od 700 tisuća kuna.

Novi, skuplji cjenik ZET-ovih karata, koji se počeo primjenjivati početkom ožujka, napunio je, kako se čini i iznad očekivanja blagajnu tog najvećeg gradskog gubitaša. Posebice kada čak četvrtina prihoda ZET-a dolazi od prodaje karata, piše Večernji list.

 

Od početka primjene novih cijena zabilježen je, prema prvim računicama ZET-a, za trideset posto rast prihoda, a razlog za zadovoljno trljanje ruku dao je i učinak “žešćih” kontrola putnika. Uzme li se u obzir kako gotovo 45 posto građana ne kupuje kartu u tramvajima i autobusima, ne začuđuje podatak da je na mjesečnoj razini broj ispisanih kazni skočio s 2900 u veljači na 3500 u ožujku u ukupnom iznosu od 700 tisuća kuna.

No ujedno iz ZET-a pojašnjavaju kako je do sada naplaćena polovica njih.

- Građani su postali svjesniji nužnosti kupovanja putne karte odnosno činjenice kako se usluga prijevoza mora plaćati kao i svaka druga. Mogu potvrditi porast naših prihoda za oko 30 posto, no još uvijek riječ je o kratkom obračunskom razdoblju da bi mogli iznositi i detaljnije analize učinka na naše poslovanje – pojasnio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić ističući kako nije cilj kažnjavati i sankcionirati putnike, nego naviknuti putnike da kupuju karte, piše Večernji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ŠVERCERI, TRAMVAJ, ZET, TOMISLAV JURIĆ, ZAGREB