A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ibm-five-in-five-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

IBM povećao dobit u prvom tromjesečju, ali prihodi stagniraju | Politika+
IT

REZULTATI: IBM povećao dobit u prvom tromjesečju, ali prihodi stagniraju

Zarada IBM-a premašila je očekivanja Wall Streeta, no čini se da su ulagači zabrinuti zbog toga što su prihodi bili niži od procjena.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene dionica tehnološke kompanije IBM pale su nakon što je izvijestila o stagnaciji prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, iako je neto dobit porasla za 7 posto zahvaljujući snažnim maržama profita u poslovima pružanja usluga.

IBM je povisio svoju procjenu zarade za cijelu godinu. Sada umjesto 14,85 očekuje prilagođenu zaradu od najmanje 15 dolara po dionici.

Zarada IBM-a premašila je očekivanja Wall Streeta, no čini se da su ulagači zabrinuti zbog toga što su prihodi bili niži od procjena. Cijene dionica, koje su nedavno dosegnule najvišu razinu u povijesti, pale su u utorak u trgovini nakon zatvaranja burze za oko 2 posto.

IBM je u razdoblju od siječanja do ožujka zaradio 3,07 milijarde dolara ili 2,61 dolara po dionici. To je više od 2,86 milijarde dolara ili 2,31 dolara po dionici koliko je zaradio godinu prije. Bez posebnih stavki kao što su troškovi akvizicija i troškovi za mirovine, IBM je zaradio 2,78 dolara po dionici, što je više od 2,66 dolara po dionici koliko su očekivali analitičari.

Prihod su stagnirali i iznosili 24,7 milijarde dolara. Prihodi od softvera i usluga su se povećali, ali su od hardvera i financijskih segmenata zabilježili pad. Analitičari su u prosjeku očekivali prihode od 24,82 milijarde dolara.

IBM je također povisio svoju procjenu zarade za cijelu godinu. Sada očekuje prilagođenu zaradu od najmanje 15 dolara po dionici. To je više od prethodne procjene od najmanje 14,85 dolara po dionici. Analitičari pak očekuju 14,93 dolara po dionici.

IBM-ov dugoročni cilj je do kraja 2015. postići prilagođenu dobit od najmanje 20 dolara po dionici. Također, ta tehnološka kompanija je najavila da će prodati svoje poslovanje vezano za rješenja za trgovine na malo i to Toshibi za 850 milijuna dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IBM, POSLOVNI REZULTATI