Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Poslovna izvješća nisu impresionirala, cijene pale

Nakon snažnog rasta dan prije, cijene dionica na Wall Streetu pale..

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresionirali ulagače.

 

U idućem razdoblju očekujem oscilacije indeksa, korak naprijed, pa korak nazad, ovisno o poslovnim rezultatima, no vjerujem da će u cijelom drugom kvartalu cijene dionica oslabiti, nakon snažnog rasta početkom godine

 

Dow Jones indeks oslabio je 82 boda, ili 0,63 posto, na 13.032 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 1.385 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 3.031 bod. Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice tehnoloških divova IBM-a i Intela. IBM nije u prvom tromjesečju ostvario planirani rast prihoda, dok Intelovi rezultati nisu bili dovoljno snažni da bi potaknuli rast njezine dionica. Cijena IBM-a pala je 3,5, a Intela 1,8 posto.

 

„Premda su obje kompanije ostvarile pristojne rezultate, ulagači su iz različitih razloga razočarani njihovim izvješćima, pa su se odlučili na dobitonosnu prodaju“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial. Dan prije burzovni su indeksi snažno porasli na temelju boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niz kompanija. No, jučer objavljena izvješća nisu uspjela podržati daljnji rast cijena dionica. Dionica Qualcomma pojeftinila je više od 3 posto, jer su rezultati, kao i procjene daljnjeg poslovanja tog proizvođača čipova razočarali. S druge strane, rezultati eBaya bili su u proteklom tromjesečju bolji od očekivanja, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva skočila više od 7 posto. Iz istog je razloga dionica Yahooa ojačala više od 3 posto.

 

Sezona objave poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra. Od 66 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 80 posto ostvarilo je u prvom tromjesečju bolje rezultate nego što se očekivalo.

 

„U idućem razdoblju očekujem oscilacije indeksa, korak naprijed, pa korak nazad, ovisno o poslovnim rezultatima, no vjerujem da će u cijelom drugom kvartalu cijene dionica oslabiti, nakon snažnog rasta početkom godine“, kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird. Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 5.745 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,01 posto, na 6.732 boda, a pariški CAC 1,59 posto, na 3.240 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijene dionica, dionice, wall street, svjetske burze, dow jones