A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kicma-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

5. sajam knjiga KIČMA: Obersnel zaprijetio da neće financirati nijedan riječki sajam knjiga | Politika+
Kultura

KNJIGE: 5. sajam knjiga KIČMA: Obersnel zaprijetio da neće financirati nijedan riječki sajam knjiga

Kičma jedan od samo tri sajma u Hrvatskoj s licencom Hrvatske gospodarske komore.

Piše: p/h

Peti Riječki sajam knjiga Kičma, koji će se na nekoliko lokacija u središtu grada održavati do 29. travnja, večeras je svečano otvoren u knjižari V.B.Z. Filodrammatica na riječkom Korzu.

Obersnel poručio organizatorima oba riječka sajma knjiga da, ako se ne dogovore, grad neće financirati ni jedan sajam.

Predstavnici organizatora sajma - nakladničke kuće V.B.Z i Udruge za umjetnost i kulturu "parNas" istaknuli su da su nastojali dovesti izdavače koji će ponuditi povoljnije popuste, da će popusti na knjige na sajmu biti od 20 do 90 posto, ali da će u prosjeku sajamske cijene biti oko 50 posto niže od uobičajenih.

Naveli su da je Kičma jedan od samo tri sajma u Hrvatskoj s licencom Hrvatske gospodarske komore. Direktor V.B.Z.-a Boško Zatezalo naglasio je da je sajam ove godine dobio malu financijsku potporu, samo od mjerodavnog ministarstva i županije. Istaknuo je da knjižare V.B.Z.-a putem najma poslovnih prostora svake godine riječki gradski proračun pune s oko 1,5 milijuna kuna te da bi bilo dobro da se bar pet posto od tog novca vrati kao potpora sajmu knjiga.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je kazavši da su u gradskoj upravi imali snage za nepopularnu odluku da se u sadašnjim okolnostima više ne mogu financirati dva riječka festivala knjiga.

Naš stav je jasan, rekao je Obersnel te poručio organizatorima oba riječka sajma knjiga da, ako se ne dogovore, grad neće financirati ni jedan sajam. No, ovogodišnji program Kičme najbolji je do sada i to bez gradskog novca, rekao je Obersnel te zaključio da je očito da to može biti i poticajno.

U programu Kičme su predstavljanja više od 20 knjiga i nekoliko časopisa.

Premijerno će biti predstavljene knjige Sandi Krstinić „Živjeti prema emocijama“, Nevena Ušumovića „Rajske ptice“, Kristine Posilović „Canto azzuro“, Denisa Derka „Posljednja volja Vesne Parun“, Aleksandre Orlić „Bio jednom kraj“ i Ivane Simić Bodrožić „Prijelaz za divlje životinje“.

Nakon otvaranja, program sajma nastavlja se na brodu „Marina“ u riječkoj luci premijernim predstavljanjem novog romana Vedrane Rudan „Kosturi okruga Madison“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

V.B.Z., RIJEKA, VOJKO OBERSNEL, KNJIGE, VBZ, SAJAM KNJIGA, KIČMA, Boško Zatezalo