A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-maske-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Londonu počinje svjetski festival posvećen Shakespeareu | Politika+
Kultura

VELIKI PISAC: U Londonu počinje svjetski festival posvećen Shakespeareu

Program "Globe to Globe" dio je svjetskoga festivala posvećena Shakespeareu (World Shakespeare Festival) koji kazališna skupina Royal Shakespeare Company iz Stratford-upon-Avona organizira u sklopu Kulturnog festivala London 2012. u povodu ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Londonsko kazalište Globe u sklopu programa "Globe to Globe" ("Kazalište Globe svijetu") koji počinje danas južnoafričkom izvedbom "Venere i Adonisa", predstavit će 37 Shakespeareovih djela i to na 37 svjetskih jezika, uključujući znakovni i maorski.

Program "Globe to Globe" dio je svjetskoga festivala posvećena Shakespeareu (World Shakespeare Festival) koji kazališna skupina Royal Shakespeare Company iz Stratford-upon-Avona organizira u sklopu Kulturnog festivala London 2012. u povodu ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Globea, u programu "Globe to Globe" sudjelovat će vodeći svjetski redatelji te više od 600 glumaca iz glumačkih skupina iz svih dijelova svijeta, od kojih neke djeluju u tajnosti i u ratnim zonama. Predstave će biti izvedene u Globeu - kazalištu za koje ih je Shakespeare izvorno i napisao i to onako kako su izvorno postavljane.

"Shakespeare je jezik koji nas spaja više nego bilo koji drugi, koji nas podsjeća na našu gotovo nemjerljivu različitost i na našu začudnu i skrušenu običnost. No, iznad svega su drame - drame koje su putovale daleko i na svojem putu kumovale stvaranju novih kazališnih kultura, širile svjetlost i smijeh, te mnogim narodima - starima i novima, pomogle definirati same sebe. A upravo je Globe na Temzi mjesto s kojega su mnoge od njih i krenule na to nevjerojatno putovanje. Novi Globe na Temzi ponovno ih vraća kući, odjevene u kostime mnogih naroda", ističe se u najavi programa na stranicama Globea.

Među najavljenim predstavama je komedija "Izgubljeni ljubavni trud" na znakovnom jeziku u izvedbi londonske kazališne družine "Deafinitely Theatre". "Q Brothers" iz Chicaga pobrinut će se za drsku hip-hop izvedbu "Othella", a "Cymbelinea" će izvesti skupina iz Južnog Sudana. Na festivalu će, među ostalima, kazališne skupine iz Srbije, Albanije i Makedonije izvesti po jedan čin povijesne drame o Henriku VI., usredotočene na engleske 'ratove ruža' u 15. stoljeću.

Rawiri Paratene, zvijezda filma "Whale Rider" iz 2002., producent je novozelandske verzije "Troila i Kreside" upotpunjene tradicionalnim ratničkim maorskim plesom hakom, maorskim waiata pjesmama te drugim aspektima maorske kulture.

Festival završava 9. lipnja "Henryjem V." u izvedbi Shakespeareova Globea.

Današnje "Shakespeareovo kazalište Globe" (Shakespeare's Globe Theatre) sagrađeno je 1997. nedaleko od mjesta gdje je stajalo i replika je drvenoga elizabetinskog kazališta izgrađenog 1599. u Southwarku, uz Temzu. Kazalište je izgorjelo, a njegova točna lokacija nije bila poznata sve do 1989., kada su otkriveni ostatci temelja.

Royal Shakespeare Company, čije je sjedište u rodnome mjestu velikog dramatičara Stratfordu-upon-Avonu, u sklopu World Shakespeare Festivala, koji će od travnja do studenoga u 70 predstava i jednoj izložbi u British Museumu okupiti tisuće izvođača iz svih dijelova svijeta, najavljuje i 12 novih produkcija, među kojima i brojne strane.

Tako će u sklopu World Shakespeare Festivala iračka kazališna skupina Iraqi Theatre Company izvesti "Romea i Juliju u Bagdadu", prikaz bogate iračke pjesničke, glazbene i običajne tradicije kroz sektašku podjelu, a brazilska skupina Companhia BufoMecanica "Dvije ruže za Richarda III." - grandiozan cirkusko-kazališni spektakl inspiriran Shakespearovim povijesnim dramama. Artistes, Producteurs, Associes iz Tunisa u komadu "Macbeth: Leila i Ben - krvava povijest" objedinjuju Shakespearea s filmom i izvještavačkim novinarstvom, a vodeći japanski klasični redatelj Yukio Ninagawa u Barbicanu će na japanskome postaviti dramu "Cimbelin".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

william Shakespeare, london