A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/film-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dani europskoga filma od 2. do 9. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Puli | Politika+
Kultura

FILM: Dani europskoga filma od 2. do 9. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Puli

U sklopu te manifestacije prikazat će se sedam žanrovski šarolikih filmova koji većinom progovaraju o sličnim temama, razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju, izvijestio je voditelj Dana, Goran Ivanišević.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tijekom Europskoga tjedna od 2. do 9. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Puli održat će se Dani europskoga filma, u organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i udruge Kulturni klub iz Zagreba.

U sklopu te manifestacije prikazat će se sedam žanrovski šarolikih filmova koji većinom progovaraju o sličnim temama, razumijevanju i prihvaćanju drugoga, ljubavi i povjerenju, izvijestio je voditelj Dana, Goran Ivanišević.

Filmovi će se prikazivati u pet kina, Kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti, Art kinu Grič i KIC art kinu u Zagrebu, te Art-kinu Croatia u Rijeci i Kinu Valli u Puli.

Na programu su talijanska humorna drama "Kopno" o neobičnom susretu stanovnika zabačenog talijanskog otoka s ilegalnim imigrantima koji je dobio posebnu nagrada žirija u Veneciji, nizozemski kriminalistički triler "Otmica Heineken", snimljen prema istinitom događaju iz 1983., otmici najbogatijeg svjetskog pivara Alfreda Heinekena i slovenska drama "Piran – Pirano" o sudbini Talijana, Bosanca i Slovenke koji se ponovno susreću nakon pola stoljeća.

Austrijski pustolovni film "Moj najbolji neprijatelj" prikazuje pokušaj Židova da spasi obitelj iz Austrije u vrijeme Drugog svjetskog rata, danska drama "Obitelj", koja je dobila nagradu kritike u Berlinu, priča je o galeristici koja mora izabrati između atraktivnog posla u New Yorku i obiteljskog obrta, a francuski kriminalistički film "Partneri" istražuje nerazjašnjenu smrt i nestanak ljubavnog para.

U irskoj kostimiranoj drami "Albert Nobbs", smještenoj u 19. stoljeće u Irskoj, jedna žena, kako bi preživjela, preruši se u muškarca i radi u uglednom hotelu kao poslužitelj. Za taj film nominacije za Oscara i Zlatni globus imale su Glenn Close za glavnu i Janet McTeer za sporednu žensku ulogu.

Povod za Dane europskog filma skorašnji je ulazak Hrvatske u EU, a Hrvatska nema manifestaciju posvećenu isključivo europskom igranom filmu još od 2001., kada je održana posljednja Revija filmova Europske unije, pokrenuta 1997., ističe se u najavi Dana.

Program je ostvaren u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, Francuskim institutom, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, veleposlanstvima Kraljevine Danske i Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Odjelom za kulturu Grada Rijeke te slovenskom producentskom kućom Arsmedia i zagrebačkim VTI-jem. Od hrvatskih koproducenata tu je zagrebački "Jadran film", za film "Piran – Pirano".

Ulaz na sve projekcije na Danima europskoga filma je slobodan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dani europskoga filma, FILM